| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
zxczxc Pion

|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 8:46 pm Temat postu: Chessmaster 10th edition |
|
|
|
Chessmaster 10th edition czy to jest silny program szachowy? Jaki tam jest silnik szachowy? Bo na tej liscie najlepszych programów
http://web.telia.com/~u85924109/ssdf/list.htm
Nie widze tego programu, widze tylko chessmaster 9000 ale on mi się wydaje jest starszą wersją od 10ht edition. Czemu nie ma tam chessmastera 10th? |
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 9:55 pm Temat postu: |
|
|
|
Jest na 10 miejscu na CSS, to The King 3.33 Owszem, silny, ale gracze poniżej 2700  też mogą powalczyć z wieloma słabszymi przeciwnikami których oferuje i sporo się dowiedzieć z wykładów Waitzkina. Ma też fajną bazę komentowanych partii, ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony i polecam. _________________ pay attention or pay the price |
|
| Powrót do góry |
|
zxczxc Pion

|
Wysłany: Sob Sty 21, 2006 12:22 pm Temat postu: |
|
|
|
Czy da się po rozegraniu partii z komputerem w chessmasterze 10 przeanalizować przebieg pratii? Bo po zakończeniu meczu moge wybrać wykres gdzie podane są ruchy ale nie pamiętam jaki to był ruch. Jest jeszcze jakas opcja "analyze game" ale po jej wybraniu podane są tylko jakies statystyki. POMOCY jak zobaczyć przebieg swojej parti z kompem. |
|
| Powrót do góry |
|
adam-p Pion

|
Wysłany: Sob Sty 21, 2006 2:51 pm Temat postu: |
|
|
|
Z tego co mi wiadomo to silnik The King 3.33 z CM10K jest troche slabszy od The King 3.23 z CM9K.Jest napewno opcja analizy.To wlasnie to "analyse game" |
|
| Powrót do góry |
|
zxczxc Pion

|
Wysłany: Nie Sty 22, 2006 4:03 pm Temat postu: |
|
|
|
Mam pytanie do tych którzy mają program Fritz 8. Powiedzcie co trzeba dokładnie włączyc aby mozna było zagrac z komputerem, bo jak sie ruszam białymi to czas leci i komp sie nie rusza, i własnie nie wiem jak to zmienic. |
|
| Powrót do góry |
|
zxczxc Pion

|
Wysłany: Nie Sty 22, 2006 5:33 pm Temat postu: |
|
|
|
Wracając do chessmaster 10 wersja 1.0.0 zauważyłem że jak wybiore w grze rankingowej przeciwnika np:"Wendy" to nie pokazuje się okienko z przebiegiem partii!! tylko widac zdjęcie przeciwnika jest tak w większosci przeciwników, ale jak wybiore np gracza o nazwie np: "Josh - age 8" to w miejscu tam gdzie poprzednio było zjęcie jest okno z przebiegiem pratii. Czy to jest bug, i czy mozna to jakos zmienic w opcjach gry? I dlatego moge tylko analizowac przebieg gry ale jesli gram tylko z tymi nielicznymi przeciwnikami  |
|
| Powrót do góry |
|
adam-p Pion

|
Wysłany: Nie Sty 22, 2006 6:20 pm Temat postu: |
|
|
|
na wszystkie twoje pytania odp powinna znajodowac sie w help`ie |
|
| Powrót do góry |
|
zxczxc Pion

|
Wysłany: Nie Sty 22, 2006 7:15 pm Temat postu: |
|
|
|
| adam-p napisał: | | na wszystkie twoje pytania odp powinna znajodowac sie w help`ie |
nie znam angielskiego, ale dziwne to jest poniewaz w kilku graczach komputerowych jak w/w Josh jest przebieg partii |
|
| Powrót do góry |
|
pooher Hetman

|
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 10:56 pm Temat postu: CHESSMASTER 10th |
|
|
|
Chciałbym porozmawiać o tym programie. Miałem 9000, taraz mam 10 i jestem bardzo zadowolony. Oczywiście uważam, że słabiej ocenia pozycję od np Fritza 8, ale akademia, turnieje, gracze, grafika (dla zabawy 3D też), wielość skinów, szachów itd. bardzo mi odpwiadają. Gram sobie turnieje rankingowe z graczami 1800-2200 i jest bardzo miło.Graczy można modyfikować pod swoje preferencje. Chciałbym posłuchać waszych wrażeń. |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Pią Lut 23, 2007 7:55 am Temat postu: |
|
|
|
Wrażyliśmy się już w innych wątkach, sporo tego było o CMX. _________________ Ja Ciebie też |
|
| Powrót do góry |
|
skemup Pion

|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 3:33 pm Temat postu: |
|
|
|
Programik klasyka, ale pewna rzecz w nim mnie rozwala np.
Mary, Mary po godzinach uczęszcza na spotkania gospodyń wiejskich gdzie gra partyjki z koleżnakimi, rank 2340. Ben, Ben jest drwalem w norweskich lasach po godzinach gra ze sobą, rank. 2400. Steve, Steve jest listonoszem, gdy doręcza pocztę często gra blitze z adresatami, rank 2450.
Jak to czytam do dochodzę do wniosku ze jakąś niemotą jestem i po 4 latach zainteresowania szachami raz na trzy partie pokonam jakiegoś Josha rank .1800  BTw to mój ulubiony przeciwnik w tej grze. Macie, mieliscie swoich? |
|
| Powrót do góry |
|
zwariowany_mszak Pion

|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 3:56 pm Temat postu: |
|
|
|
hahahaha
bo ci wszyscy wyimaginowani przeciwnicy z równie wyimaginowanych rankingiem to jest wszystko grubymi nićmi szyte. Vlad miał ranking pow. 2000 i był "very fast player", robił wszystkie ruchy w sekundę <lol>
Poza tym Chessmaster jest bardzo słabym programem, jego ranking ledwo wycenia się na jakieś 2600 elo, podczas gdy taka Rybka już 3000 elo (rankingi rzecz jasna umowne, ale odzwierciedlają siłę gry enginów).
W programiku tym nacisk położono na grafikę, wszystkie bajery, jakieś tam moduły treningowe, zadanka, quizy, partie rankingowane; same fajerwerki, zapomniano jedynie o wzmocnieniu siły gry tego cudeńka  |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 4:06 pm Temat postu: |
|
|
|
| skemup napisał: | Jak to czytam do dochodzę do wniosku ze jakąś niemotą jestem i po 4 latach zainteresowania szachami raz na trzy partie pokonam jakiegoś Josha rank .1800 BTw to mój ulubiony przeciwnik w tej grze. |
Nie jakiegoś, ale tego Josha. Waitzkina — twarz Chessmastera. To znaczy jest ich tam chyba kilku, bo nawet guru był kiedyś mały. Niestety, nie ma tam najnowszej wersji: "Josh rzucił szachy dla jakiegoś mordobicia. Lepiej z nim nie wygrywaj, bo jeszcze ci rozwali monitor z półobrotu". _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery. |
|
| Powrót do góry |
|
skemup Pion

|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 4:13 pm Temat postu: |
|
|
|
| wojtzuch napisał: | | skemup napisał: | Jak to czytam do dochodzę do wniosku ze jakąś niemotą jestem i po 4 latach zainteresowania szachami raz na trzy partie pokonam jakiegoś Josha rank .1800 BTw to mój ulubiony przeciwnik w tej grze. |
Nie jakiegoś, ale tego Josha. Waitzkina — twarz Chessmastera. To znaczy jest ich tam chyba kilku, bo nawet guru był kiedyś mały. Niestety, nie ma tam najnowszej wersji: "Josh rzucił szachy dla jakiegoś mordobicia. Lepiej z nim nie wygrywaj, bo jeszcze ci rozwali monitor z półobrotu". |
Chciałem dodać że wygrywam z nim dzieki temu że zdarza mu się poświęcić swojego gońca albo skoczka na f2 bez uzasadnienia, moze dlatego go lubię
Co do siły chessmastera to myślę że nie jest istotna, gra z tym programikiem ma dostarczać przyjemność i trochę uczyć i to robi. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Sie 20, 2007 8:45 pm Temat postu: |
|
|
|
| zwariowany_mszak napisał: | | Poza tym Chessmaster jest bardzo słabym programem, jego ranking ledwo wycenia się na jakieś 2600 elo | Czy jest dla ciebie znacząca różnica czy grasz z zawodnikiem mającym siłę gry 2500 czy 2400? A może odczuwasz różnicę między 2600 a 3000?
Wyścig szczurów!  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
|