Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

amator czy zawodowiec
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 20, 2006 8:08 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Również z szacunkiem (całym!), ale od kiedyż to robienie kasy równoznaczne jest z pazernością? No i czy profi wystąpi w zawodach dla samych zawodów z innymi profi, w których nagrodą jest np. uścisk dłoni i laurka? Ja także niezbyt się znam na tym, a poza tym to był tylko taki sobie żarcik Wink .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 20, 2006 10:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

bigran napisał:
Lysy napisał:
Zawodowcy muszą mieć jednak znacznie lepsze warunki finansowe, a do tego obsada zawodów musi zapewnić wystarczająco wysoki poziom (pomyśl, czy grałoby Ci się dobrze w grupie w której tylko jeden rywal rozumie tyle co ty, a reszta to zupełni początkujący?)
Jeśliby chodziło o zgarnięcie wysokiej puli nagród, to nie miałbym nic przeciwko takiej sytuacji Very Happy.
W takiej sytuacji jedno jest pewne, prędzej czy później zaczniesz "równać w dół".
Janczewski napisał:
tak mi się jakoś widzi, że prawdziwym profi to się nawet płaci za to, że raczą wystąpić w zawodach, a nie że będą płacić wpisowe i liczyć na nagrodę..., ale co ja tam wiem Smile
To bardzo częsta praktyka i uzasadniona.
Trochę pogardliwie brzmi fragment że raczą wystąpić w zawodach. Przecież oni też kiedyś finansowali swoje starty i aby dojść do mistrzostwa ponieśli potężne nakłady finansowe. A na ich występach korzystają wszyscy:
oni sami - potencjalne nagrody, pokryte koszty udziału
pozostali zawodnicy - wysoki poziom sportowy, jest się od kogo uczyć
organizatorzy - wzrasta ranga turnieju, większa medialność, łatwiej o sponsora.
Trzeba też pamietać, że szachiści nie płacą składek emerytalnych, więc te doraźne korzyści są złudne, a na szachach dorobią się tylko wybitne jednostki (na skalę światową).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 20, 2006 11:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie miałem na myśli pogardy pisząc "raczą" miałem na myśli, że to(pieniążki) może ich skłonić do uczestnictwa w zawodach Smile

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sty 21, 2006 11:15 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski napisał:
Nie miałem na myśli pogardy pisząc "raczą" miałem na myśli, że to(pieniążki) może ich skłonić do uczestnictwa w zawodach Smile
A to się zgadza. Tylko zawsze byłem ciekawy, jakie to muszą być pieniążki Question W polskich turniejach na próżno szukać rodzimych arcymistrzów. Z jednej strony nie dziwię się, że wybierają bogatsze i silniejsze turnieje zagraniczne, z drugiej czuję niesmak że polska młodzież nie może od nich uczyć się sztuki szachowej, szczególnie że w ciągu swojej kariery przez wiele lat byli (często nadal są) dotowani przez podatników.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sty 21, 2006 1:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeżeli są dotowani przez podatników, to ten, który o tym decyduje mógłby zobligować ich do zagrania w 1-2 turniejach w kraju.
Coś za coś prawda?

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Sty 21, 2006 7:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dlatego członowie Kadry Narodowej powinni mieć obowiązek zagrania przynajmniej 1 (jedenego) turnieju (z klasycznym tempem gry) w Posce, który nie jest zaliczany do MP.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Strona 2 z 2