Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

alternatywa dla sycylijskiej, Caro Kann i otwartych po 1..e5

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
mattihau
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Sty 08, 2006 3:55 pm
Temat postu: alternatywa dla sycylijskiej, Caro Kann i otwartych po 1..e5
Odpowiedz z cytatem

Witam

Ostatnio stwierdziłem że należy dokonać zmian w mojej grze bo nie zadowlają mnie moje wyniki Very Happy

Chyba najsłabszą moja strona są debiuty... i tu pytanie:

Co polecacie czarnymi po 1.e4... odrzucam odrazu e5 c6 c5 bo to zbyt popularne poszukuje czegos ciekawego... może jakies tytuły ksiażek którymi powinienem się zainteresować..?

Wiem może moje pytanie jest banalne i głupie ale poprostu chce znaleźc alternatywe dla 1.. e5 ponieważ zbyt duzo debiutów jest do opanowania po tym ruchu :/
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Sty 08, 2006 7:06 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Możesz spróbować obrony skandynawskiej - d5. Najczęściej następuje:
2.exd5 Qxd5
3.Nc3 Qa5 (terminologia angielska - polska mi nie leży Laughing )

Ciekawa gra, wcale nie taka rzadka wśród najlepszych. Jest jeszcze e6 :
2.d4 d5
3.exd5 exd5

Możesz spróbować 1... g6 i przekształcić w obronę królewską-indyjską lub d6 i wtedy masz obronę Pirca z możliwością przekształconia również do król- indyjskiej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Sty 08, 2006 9:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Biorąc pod uwgę odrzuty, które wymieniłeś Smile
To tak jak kolega wyżej napisał, warte uwagi jest g6 lub e6.

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Sty 08, 2006 11:26 pm
Temat postu: Re: alternatywa dla sycylijskiej, Caro Kann i otwartych po 1
Odpowiedz z cytatem

mattihau napisał:
Ostatnio stwierdziłem że należy dokonać zmian w mojej grze bo nie zadowlają mnie moje wyniki Very Happy

Chyba najsłabszą moja strona są debiuty... i tu pytanie:

Co polecacie czarnymi po 1.e4... odrzucam odrazu e5 c6 c5 bo to zbyt popularne poszukuje czegos ciekawego...
Mateusz, przecież młody z ciebie zawodnik i ciagle się rozwijasz, czemu więc zmieniać coś, co ma korzystny wpływ na Twój rozwój?
Debiuty otwarte dobrze obnażają nasze słabości, dzięki czemu jak na dłoni widzisz nad czym pracować! Usuń mankamenty w grze, a wyniki same przyjdą Smile
No chyba, że wolisz "zapierać" się w Obronie Francuskiej albo zgłębiać niuanse Obrony Pirca...

PS. Powiadasz, że nie zadowalają Cię wyniki, ale ja pamietam jak nie tak dawno temu miałeś "średniacką" III kategorię, a teraz jest lepiej, więc te wyniki muszą być...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

mattihau
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Sty 09, 2006 7:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
PS. Powiadasz, że nie zadowalają Cię wyniki, ale ja pamietam jak nie tak dawno temu miałeś "średniacką" III kategorię, a teraz jest lepiej, więc te wyniki muszą być...

II kat zrobiłem juz prawie dwa lata temu Sad maj 2004 więc to juz troche dawno...

Cytat:
Mateusz, przecież młody z ciebie zawodnik i ciagle się rozwijasz, czemu więc zmieniać coś, co ma korzystny wpływ na Twój rozwój?
młody nie młody 88 rocznik więc juz najlepsze czasy mam za sobą Razz a dlaczego chce coś zmienić bo poprostu niesamowicie się denerwuje jak widze jakie błedy popełniam w debiutach np w szkocie w hiszpańskiej :/ poprostu jawne koszmary które mi sie nie powinny zdarzać.. i myslałem poprostu i moze dlaje myśle że będzie łatwiej opanować coś nowego - rozwinąc się w strone zamknietej gry także...

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Sty 09, 2006 8:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

człowieku weź mnie nie denerwuj! Rocznik 88' i że najlepsze lata za sobą?! Ja mam 21 i dopiero teraz zaczyna mi dobrze iść, uczę się sam, ciężko jest ale mam przed sobą perspektywę II albo I kat za 2 lata, a Ty takim komentarzem normalnie podcinasz mi skrzydła. No chyba, że rzeczywiście uważasz (i inni), że taki "stary" koleś jak ja to nie ma szans na osiągnięcie czegoś. Pozdrawiam
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Sty 09, 2006 8:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ma ma...oj ma...Smile ja gram od półtorej roku i co?? wg mnie nie gram az tak tragicznie i tez bym chciał za rok albo dwa I:p;p
Zreszta przede wszystkim przyjemnosc!!:p;p

morton
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pon Sty 09, 2006 9:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A ja jestem rocznik '87 i jestem b/k Laughing

A co do tematu, to ja polecałbym obronę królewsko indyjską, do momentu kiedy jej powierzchownie nie zgłębiłem bardzo nie lubiałem grać przeciwko temu debiutowi... A teraz sam go zacząłem grać na d4 Smile
Powrót do góry

Vishyy
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Sty 09, 2006 10:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Spróbujcie grać białymi gambit królewski pozycje wychodzą nie standardowe. Na kurnik bardzo wydajna broń a czarnymi graj mało znane warianty sycyla przeciwnicy przy szachownicy nic nie wymyślą. Wswzystko zależy od tego czy grasz na remis czy na wygraną. !!
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Sty 09, 2006 11:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mattihau napisał:
Cytat:

II kat zrobiłem juz prawie dwa lata temu Sad maj 2004 więc to juz troche dawno...
Właśnie tę datę miałem na myśli. Nie żebym Cię śledził, ale grałeś m.in. z moim synem i nazwisko chcąc nie chcąc zapadło w pamięci Smile
Rozumiem zniecierpliwienie, ale trzeba swoje odbębnić. Z II kat. przeskoczyć na jedynkę to nie taka prosta sprawa. Na pocieszenie powiem, że gdy grałeś z Krystianem to on miał wtedy II kat, i do dziś sie to nie zmieniło... Czyżby nie zrobił postępu? Zrobił, ale jeszcze trzeba dojżeć, wyeliminować złe nawyki i mankamenty.

Cytat:
a dlaczego chce coś zmienić bo poprostu niesamowicie się denerwuje jak widze jakie błedy popełniam w debiutach np w szkocie w hiszpańskiej :/ poprostu jawne koszmary które mi sie nie powinny zdarzać.. i myslałem poprostu i moze dlaje myśle że będzie łatwiej opanować coś nowego - rozwinąc się w strone zamknietej gry także...
Rozwój to jest uzasadnienie! Ale jeśli myślisz że przy zamkniętej czy prawie zamkniętej grze będziesz popełniał mniej błędów, to się przeliczysz. Błedy będą, a ty co najwyżej dłużej ustoisz. W tym wątku http://www.szachista.com/ftopicp-12743.html#12743 przytoczyłem błąd który ustawił całą partię. Dla mnie taki błąd (odstały pion d6 i oddanie pole d5 z czego przeciwnik z przyjemnością wielokrotnie korzystał) jest praktycznie równoznaczne z podstawką. Tyle, że po podstwace może dojedziesz do "trzydziestki" Wink , a w zamkniętej nice dalej.
Partia którą rozpocząłem w tamtym wątku nie trwała oczywiście 8 pos. Grano ją 4h, 70 pos. Oto ona:
Kod:
1.e4 c5 2.Nf3 a6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 e5? 5.Nb3 Nf6 6.Bg5! Be7 7.Nc3 0-0 8.Bxf6 Bxf6 9.Be2 Nc6 10.0-0 b5 11.Nd5 d6 12.c3 Bb7 13.Qd3 Bg5 14.Rad1 Ne7 15.Nxe7+ Bxe7 16.Bf3 Qc7 17.g3 Rac8 18.Bg2 Rfd8 19.h4 Ba8 20.Rfe1 Qc4 21.Rd2 Qxd3 22.Rxd3 Bc6 23.Na1 Bd7 24.Kh2 Be6 25.Bh3 Bc4 26.Rd2 Rc7 27.a3 a5 28.Nc2 Be6 29.Ne3 Rc5 30.Red1 g6 31.Nd5 Bf8 32.g4 Rc4 33.f3 Bxd5 34.Rxd5 b4 35.Bf1 Rcc8 36.axb4 axb4 37.cxb4 Rc2+ 38.R5d2 Rdc8 39.Bd3 R2c6 40.b5 Rb6 41.Ra1 Rcb8 42.Bc4 Be7 43.Kg3 Kf8 44.b3 Ke8 45.Bd5 Kd8 46.Bc6 Rxb5 47.Bxb5 Rxb5 48.Rb1 Kd7 49.b4 Ke6 50.Rd5 Rb8 51.b5 f5 52.b6 f4+ 53.Kh3 Bd8 54.b7 Bc7 55.Rdb5 h6 56.Kg2 Kd7 57.Kf2 Bd8 58.Ke2 Kc6 59.Kd3 Kd7 60.Kc4 Kc6 61.h5 g5 62.Ra1 Rxb7 63.Rxb7 Kxb7 64.Kd5 Bc7 65.Ke6 Kc6 66.Rc1+ Kb6 67.Rd1 Kc5 68.Kf6 Bb6 69.Kg7 Kc4 70.Kxh6 1-0

Trochę truję, wiec znikam. Rób jak uważasz. Każda decyzja będzie dobra, bo to twoja decyzja Cool
Powrót do góry

mattihau
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sty 10, 2006 7:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
ale jeszcze trzeba dojżeć, wyeliminować złe nawyki i mankamenty.

to chyba cel wszystkich szachistów Very Happy

a co do tematu to przegladam Obrone Pirca i albo zdecyduje sie na nia albo zostaje mi nauka wariantów otwartych czyli jednak e5 .... sam nie wiem co lepsze Very Happy czekam na dalsze sugestie Very Happy

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sty 10, 2006 7:34 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Od Pirca ciekawsza jest nowoczesna chyba:) Większa róznorodność!! Jak byś miał czas to popatrz na ruchy e4 b6 d4 gb7...niektórzy tak grają! Co do obron to ja mimo wszystko polecam sycylijską!

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Sty 11, 2006 12:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mattihau napisał:
Cytat:
ale jeszcze trzeba dojżeć, wyeliminować złe nawyki i mankamenty.

to chyba cel wszystkich szachistów Very Happy

a co do tematu to przegladam Obrone Pirca i albo zdecyduje sie na nia albo zostaje mi nauka wariantów otwartych czyli jednak e5 .... sam nie wiem co lepsze Very Happy czekam na dalsze sugestie Very Happy

Skandynawska z biciem hetmanem na d5 jest solidniejsza niż na to wygląda Smile
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 13, 2006 11:37 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pojawiam się na nowo Smile Właśnie przed chwilą otrzymałem email od Zezulkina a w nim
Cytat:
A.Halifman „ Debiuty białymi według Ananda 1.e4” t.V.................... 45 zł
2006 r.wyd., 232 str., twarda oprawa, język rosyjski
Tom V zawiera rzadko spotykane debiuty po 1.e4 :
1.e4 rzadkie posunięcia; 1.e4 b6 2.d4; 1.e4 sc6 2.Sf3;
1.e4 Sf6 2.e5; 1.e4 e6 2.d4 bez 2...d5
Powrót do góry

adam-p
Pion
Pion

PostWysłany: Sob Sty 14, 2006 4:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

francuz, e4e6 d4d5 ,mozna grac tez e4e6 d4b6 z wybrowadzeniem gonca na b7 jak lubisz zamkniete pozy.Tutaj raczej nie spiesz sie z wymianami , tylko powoli rozwijaj swoj ogrodek a pierwsze zaczepne posuniecie maja wykonac biale.Jezeli bedzie to bład powinienes wygrac.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 1