Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Punktacja Buchholza

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
hutek
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Sty 05, 2006 11:14 pm
Temat postu: Punktacja Buchholza
Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie o sposób naliczania punktacji pomocniczej Bucholtza, wiem że jest sredni i maksymalny, wiem że są to punkty przeciwników sumowane, ale nie do końca wiem czy sa one tylko doliczane w momencie spotkania turniejowego (np. gra ktoś na począku turnieju z kimś np . majacym 2 punkty, zdobywa 2 punkty tym samym do punktacji Bucholtza, przegrywający 3 punkty). Czy "losy turniejowe" tego przeciwnika maja wpływ na "naszego" Bucholtza? Np jesli ten przeciwnik okazuje sie super graczem ląduje na 2 miejscu w turnieju, a my mieliśmy "pecha" z nim zagrać w 2 rundzie to czy to ma znaczenie?
Dzięki za odpowiedz.

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Sty 06, 2006 12:42 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wstęp: Tak!
Rozwinięcie: Więc bucholtz po "n" rundach to suma punktów, które uzyskali twoi rywale na przestrzeni tych "n" rund
Zakończenie: Losy turniejow naszych rywali jak najbardziej mają wpływ na naszego bucholtza.

PS
Cytat:
...wiem że jest sredni i maksymalny...

Z tego co wiem to jest wersja z odrzuceniem dwóch skrajnych wartości oraz wersja z wartościami skrajnymi... choć może poprostu tak to nazywasz Wink

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 06, 2006 7:36 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Szczegóły są w Kodeksie, a tu tylko delikatny skrót:
Obliczanie wartościowości metodą Buchholza (bo tak to nazwisko się pisze) jest jedną z podstawowych (w Polsce najczęściej spotykaną) punktacji pomocniczych turniejów szwajcarskich. Polega na zsumowaniu wszystkich punktów przeciwników z którymi grał oceniany zawodnik. Z tym, że partie przeciwników "nie grane" (walkowery, pauzy) liczone są jako remis. W przypadku jak obliczany zawodnik pauzował (przeciwnik "BYE") to otrzymuje 50% możliwych do zdobycia punktów (9 rund = 4,5), a jeżeli miał walkowera ("+", "-") to otrzymuje 50% punktów skojarzonego przeciwnika.

Średni Buchholz (Median Buchholz, skrajny Buchholz):
Jest to metoda Buchholza z odrzuceniem skrajnych wyników (średnia fizyczna, jaką stosuje się przy doświadczeniach).

Buchholz, Berger, system dziesiętny określają "z kim grałem".
Progress (metoda Tureckiego), liczba zwycięstw określa "jak grałem".
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 06, 2006 1:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
W przypadku jak obliczany zawodnik pauzował (przeciwnik "BYE") to otrzymuje 50% możliwych do zdobycia punktów (9 rund = 4,5)
I w przypadku małych grup, np. 13 zawodników jest bardzo niesprawiedliwe. Podczas makroregionów ZP-WP moja córka grała w takiej grupie. Przez cały turniej grała w czołówce, podobnie jak jej koleżnka z WP po 8 rundach zajmowały 3-4 miejsce mając po 5,5 pkt (1 pkt przewagi) Obie cały turniej grały w czołówce, miały większego bucholtza, więc wydawało mi się(nie wiedziałem że za pauzę można dostać tak wiele), że nawet porażka w ostatniej rundzie nie jest w stanie odebrać im awansu...
Jednak jedna z dziewcząt, która miał 4,5 pkt pauzowała, co w efekcie dało jej najwyższego bucholtza w całym turnieju! Na szczęście górę wzięła rywalizacja i obie dziewczyny wygrały swoje partie nie pozostawiając złudzeń kto jest lepszy Smile
Inna historia, to Puchar Polski do lat 8 dziewcząt w Kołobrzegu 2005, gdzie wartościowanie rozstrzygnęło o tytule mistrzyni. W tym przypadku obie dziewczynki zdobyły po 10.5(!) pkt z 11 i tam chyba o mistrzostwie zadecydowały numery startowe(teoria - wyższy numer=lepszy przeciwnik, czyli ugra więcej pkt. i będzie lepsze wartościowanie)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Sty 06, 2006 1:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lysy napisał:
I w przypadku małych grup, np. 13 zawodników jest bardzo niesprawiedliwe. Podczas makroregionów ZP-WP moja córka grała w takiej grupie.
Szwajcara przy tak małym stosunku ilości zawodników do rund nie powinno się grać (przynajmniej rund*3). Lepsza jest kołówka, dłużej trwa ale wyniki "normalniejsze". Można też w grupie zrobić grupki z finałem. Jednak regulaminy są przywożone "z góry" i sędzia ma "trudny orzech do zgryzienia" (sam to odczułem jak sędziowałem makroregion OP+SL).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Strona 1 z 1