Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zatrzymałem się na pewnym poziomie...
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
nrpl12a
Nowy

PostWysłany: Pon Paź 10, 2005 5:04 pm
Temat postu: Zatrzymałem się na pewnym poziomie...
Odpowiedz z cytatem

Zatrzymałem się poziomem gry na III kategorii, przegrywam partie z zawodnikami z lepszymi kategoriami. Rozwiązałem naprawdę mnóstwo zadań i nic... Co prawda teraz już rozumiem co się dzieje na szachownicy, dlaczego przegrywam, ale to na nic. Ciągle tacy zawodnicy stanowią nieosiągalne granice, a przecież nie raz miałem nawet 2 pionki więcej. Zdarzało się że i z figurą więcej przegrywałem. W 15 - minutowych partiach bardzo często wpadam w niedoczasy. Wiem że wszystko jest winą "głupich" błedów. Szczególnie kiedy rozegrałem już trzy - cztery partie, następuje czarna dziura która pochłania (na internecie) mój ranking.
Jak się buduje kondycje szachową, tzn. co robić żeby w czasie turnieju szwajcarskiego (na 15 minut) starczało mi sił na drugą połowę turnieju. Co robicie aby wyeliminować występujące wtedy głupie błędy w partiach?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Paź 10, 2005 6:26 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Uprawiaj inne sporty i graj dłuższe partie Cool
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

seadog
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Sty 04, 2006 8:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja aby wyeliminować głupie błędy stosuje zasade Blumefelda chyba tak to sie nazywa polega na tym, że najpierw zapisuje ruch, a potem go sprawdzam i patrze pierwsze pytanie jakie sobie zadaje to: czy nie ma mata, czy nie podstawiam figury. Przemyśl ten sposób. Proponuje użyć do swojego rozwoju zapisów własnych partii bo wg. mnie najwięcej daje analiza własnych partii, bo nikt nie wie jak się czułeś i o czym myślałeś podczas partii, jakie rozwiązywałeś problemy. Tylko ty to wiesz. Proponuje nawet na 15 minutówkach zapisywać 12-15 posunięć a potem je analizować a jak nasze błędy w debiucie/grze środkowej zaczynają znikać pojawia się jeszcze problem końcówek ale to również można załatwić poprzez odpowiednie szkolenie. Można również poprosić sędziego o możliwość zapisu partii od 30 posunięcia i potem analizować swoje błędy w końcówkach. A więc analiza drogą do mistrzostwa!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 04, 2006 9:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

seadog napisał:
polega na tym, że najpierw zapisuje ruch, a potem go sprawdzam i
mogą być kłopoty (sprawdź w najnowszych przepisach np. na stronie którą podaje Lysy).
Ale w analizach, partiach towarzyskich to bardzo dobra metoda. Polecam!

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

seadog
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Sty 04, 2006 10:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wg. Przepisów nie można robić notatek a nie zapisywać własnego posunięcia.
Powrót do góry

seadog
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Sty 04, 2006 10:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja osobiście poszukuje osób chętnych do tego typu gier z analizą. Wszystkich chętnych zapraszam na moje gg 2949921 lub na miali camperx@wp.pl Chętnie sprawdze moje możliwości analizy krytycznej. Prowadze również konsultacje szachowe z zakresu debiutów końcówek, psychologii szachów, liczenia wariantów itp. Więc jak potrzebujecie porad zgłaszajcie się do mnie chętnie pomogę. A pierwsza godzina konsultacji gratis a jeśli się spodoba to pójdziemy dalej. Ale od szachistów ,,Szachisty" Laughing myślę że nie będę pobierał opłat ale to sie zobaczy bo jeśli będziecie się chcieli skonsultować z mm albo z kimś jeszcze to już coś napewno będzie trzeba dać.
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 04, 2006 10:50 pm
Temat postu: Re: Zatrzymałem się na pewnym poziomie...
Odpowiedz z cytatem

seadog napisał:
Przepisy się zmieniły. Nie można zapisywać ruchów przed ich wykonaniem Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

adam-p
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Sty 05, 2006 12:56 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

poznawaj nowe debiuty i graj rózne pozycje.NP sycyla i caro kann rownierz, nie tylko hiszpana.A bialymi to co u mniesz najlepiej.Jak czarnymi zaczniesz czesciej wygrywac to urozmaić gre białymi .
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sty 05, 2006 1:06 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

kup kombinacje błocha...przerób ile sie da...jak rozwalisz połowe to bedziesz wymiatał jak szalony:) ja stałem długo na kurniku na 1500...i nie wiem co jest efektem ze w ciagu miesiaca skoczyłęm prawie do 1650...
to ze staram sie grac jak najwiecej
to ze przerabiam graj jak arcymistrz ( juz jeden dział machnąłęm; teraz wiem dlaczego moje pozycje sa kiepskie:D )
to ze gram debiuty po których mam ostrą gre ( król ind ...sycyl ( dragon najczesciej)

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sty 05, 2006 6:52 am
Temat postu: Re: Zatrzymałem się na pewnym poziomie...
Odpowiedz z cytatem

Lysy napisał:
seadog napisał:
Przepisy się zmieniły. Nie można zapisywać ruchów przed ich wykonaniem Exclamation
Według przepisów (zapis przebiegu partii) na wspomnianej stronie:
Cytat:
8.1. W trakcie gry zawodnik jest zobowiązany do wyraźnego, czytelnego i prawidłowego zapisywania przebiegu partii (posunięcia własne i przeciwnika) notacją algebraiczną (Aneks E), ruch po ruchu, na formularzu przygotowanym dla danych zawodów. Zabrania się zapisywania posunięcia przed jego wykonaniem.

Zawodnik może odpowiedzieć na ruch przeciwnika przed zapisaniem go, natomiast musi zapisać swoje poprzednie posunięcie przed wykonaniem następnego ruchu. Obaj gracze są zobowiązani zapisać na formularzu propozycję remisu (Aneks E.12).

Jeżeli jeden z zawodników nie jest zdolny do prowadzenia zapisu partii, to tę czynność może wykonywać za niego asystent, zaaprobowany przez sędziego. Czas do namysłu dla takiego zawodnika powinien być odpowiednio zmniejszony, co ustala arbiter.

rafan
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Sty 05, 2006 9:33 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Twisted Evil
Cześć wszystkim!Jestem tutaj nowy.Jednak wasze posty czytam reguralnie.Mam pytanie.jak dołączyć tutaj obrazek lub fotke?Miałem równierz problem dotyczący poziomu gry.JA zauważyłem prostą zależność:gdy nie gram w sieci tylko rozwiązuje kombinacje czy analizuje komentowane partie wówczas po miesiącu,dwóch szachowej absencji gram wyrażnie lepiej.Potrafie pokonać gracza z rankingiem o 150-200,a nawet do 300 pkt większym.Mój największy ranking na kurniku to 1426.Obecnie cieniuje na poziomie 1150.A to dlatego ,że codziennie gram po 20-30partii-właśnie dlatego,że nie pracuje nad szachami.
Powrót do góry

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Sty 05, 2006 11:01 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zależy na ile grasz. Partie poniżej 10 min. są albo dla gości, którzy tak sobie chcą pograć, lub naprawdę wymiatają w szachy i tak ćwiczą szybsze myślenie, natomiast jeśli ktoś się uczy, to najlepiej grać dłuższe partie i później je analizować - najpierw samemu, zanotować kilka słabych posunięć, albo przeoczoną kombinację, czy ruch dający łatwe zwycięstwo, a później można poprosić o to lepszego zawodnika, albo tak jak w moim wypadku wrzucić partię do Fritza i zostawić na godzinę i później porównać swoją analizę z jego, zobaczyć gdzie można coś polepszyć. Dobrze też przejrzeć kilka podstawowych otwarć - niekoniecznie na pamięć, ale żeby się ogólnie orientować, tym samym zaoszczędzić czas, który można wykorzystać w grze środkowej i pomyśleć dłużej, zwłaszcza kiedy intuicja podpowiada, że można tu zastosować uderzenie taktyczne i go poszukać.
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Sty 05, 2006 1:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

seadog napisał:
Prowadze również konsultacje szachowe z zakresu debiutów końcówek, psychologii szachów, liczenia wariantów itp. Więc jak potrzebujecie porad zgłaszajcie się do mnie chętnie pomogę. A pierwsza godzina konsultacji gratis a jeśli się spodoba to pójdziemy dalej. Ale od szachistów ,,Szachisty" Laughing myślę że nie będę pobierał opłat ale to sie zobaczy bo jeśli będziecie się chcieli skonsultować z mm albo z kimś jeszcze to już coś napewno będzie trzeba dać.

Nie bardzo rozumiem.Pośredniczysz w tych konsultacjach czy jak?

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 12:08 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

seadog
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Sty 05, 2006 1:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Między innymi
Powrót do góry

Janczewski