Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jaki "materiał matowy" przy skończonym czasie?
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 1:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Głupie zasady moim zdaniem. Jeżeli spadnie chorągiewka to powinna być przegrana nawet jak przeciwnik ma samego króla no ale trudno, trzeba sie pogodzić z tym co jest Rolling Eyes .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 3:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Głupie zasady moim zdaniem. Jeżeli spadnie chorągiewka to powinna być przegrana nawet jak przeciwnik ma samego króla no ale trudno, trzeba sie pogodzić z tym co jest Rolling Eyes .

Na szachownicy są dwa gołe króle, jeden zawodnik ma 5 sekund drugi 15. Wykonywanie dziesiątek bezsensownych posunięć w tej pozycji, celem wygrania na czas, ma się nazywać szachami Question Exclamation

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 3:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Głupie zasady moim zdaniem. Jeżeli spadnie chorągiewka to powinna być przegrana nawet jak przeciwnik ma samego króla ...
Hmm, jak chcesz wygrać jak nawet nie możesz dać szacha? W tym przypadku jest jeszcze inny przepis (też remisowy) Shocked
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 3:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mnie chodzi o to, że jeden zawodnik powiedzmy w partii na 3 minuty zużyje tylko 2 minuty swojego czasu a drugi aż 3 więc jakim prawem ma wygrać ten co użył aż minutę więcej czasu?? Gdyby ten co zużył 2 minuty dodał jeszcze do namysłu tę jedną minutę, to pewnie on by miał wygrywającą przewagę.
Ja często w partiach na 3 minuty mam taką sytuację, że przeciwnik ma wygraną pozycję, ale ma o wiele mniej czasu. Oczywiście w takich pozycjach rozwalam przeciwnika na czas Laughing . Po to są stworzone limity czasu, żeby zawsze zdążyć. Ktoś kto nie potrafi rozegrać partii w określonym czasie nie zasługuje na zwycięstwo w partii.

Pisałem już o tym w innym temacie.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 4:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Najpierw gramy w szachy, a później patrzymy na zegar.
lk85 napisał:
Ktoś kto nie potrafi rozegrać partii w określonym czasie nie zasługuje na zwycięstwo w partii.
I nie zwyciężył bo jest remis Rolling Eyes
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Dark_one_pl
Nowy

PostWysłany: Wto Sty 24, 2006 7:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ik85 moim zdaniem się mylisz. Bo co z tego że twój przeciwnik zużył 4:59 minut na wszystkie swoje posunięcia, a ty 2 minuty, a na szachownicy zostały gołe króle, to czemu miałbyś wygrać? Przecież tempo 5' przewiduje wykonanie ruchów w 5'. A że ty zmarnowałeś 3 minuty, które mogłeś wykorzystać w partii, to twoja strata, za szybko grałeś. Takie jest moje zdanie.Bo co to za gra, jak ktoś gra byle szybciej na pustą szachownicę, zamiast grać?(nawet pomimo tego, że może się pomylić).
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sty 24, 2006 7:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Bo Luke nie zastanowił się nad tym że jak on pomyśli minutę dłużej to przeciwnik też! Kto z nas nie myśli nad pozycją gdy czas przeciwnika tika.. Smile

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sty 24, 2006 10:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
Bo Luke nie zastanowił się nad tym że jak on pomyśli minutę dłużej to przeciwnik też! Kto z nas nie myśli nad pozycją gdy czas przeciwnika tika.. Smile

No właśnie ja mam taką przypadłość w krótkich partiach (internetowych).Nie myślę na czasie przeciwnika.Robię wszystko , przełączam kanały w TV , czytam gazetę ale nie myślę , można powiedzieć odpoczywam.Zaczynam myśleć , kiedy wiem nad czym mam mysleć.Z jednej strony to spora wada ale z drugiej...Po prostu mając określony plan , w samym założeniu mogę się spodziewać tego i owego a założenie nr 1 "mieć lepszy czas" i jego spełnienie pozwala na utwierdzenie się w przekonaniu , że przeciwnik nie będzie miał zbyt wielu okazji na myślenie na moim czasie.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 12:30 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 25, 2006 6:59 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:
Nie myślę na czasie przeciwnika.Robię wszystko , przełączam kanały w TV , czytam gazetę ale nie myślę , można powiedzieć odpoczywam.Zaczynam myśleć , kiedy wiem nad czym mam mysleć.
Uważasz, że Ci się mózg wyłacza? Myślisz o pozycji ale "w tle" Rolling Eyes

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sty 25, 2006 5:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To prawda.Chciałem powiedzieć , że go po prostu nie przegrzewam na czasie przeciwnika.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Strona 2 z 2