Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jaki "materiał matowy" przy skończonym czasie?
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
0janusz0
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 7:58 pm
Temat postu: Jaki "materiał matowy" przy skończonym czasie?
Odpowiedz z cytatem

Witam Forumowiczów w moim pierwszym poście.
Mam pytanie, na które nie mogę znaleźć pewnej w 100% odpowiedzi.
Oto sytuacja: jednemu zawodnikowi (nazwijmy go A) spadła wskazówka. Jaki materiał matowy (nie wiem czy tak się to nazywa) musi mieć przeciwnik B, aby partia nie była remisowa.
Wiem, że wystarcza jedna figura ciężka i że jedna lekka to za mało.
Jak jest z dwoma figurami "lekkimi"?
Czy król i pion daje wygraną bez względu na to, jakimi figurami dysponuje gracz, któremu spadła wskazówka?
Z góry dzięki za pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

morton
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 8:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak, pion starcza do zwyciestwa w każdej sytuacji!
Po prostu figurami, które CI zostały musisz udowodnić, ze potrafisz dać mata( nawet samym skoczkiem da się dać mata z pomocą np gońca przeciwnika...) Trzeba udowodnić, ze jest się w stanie zamatować wrogiego króla - przeciwnik (a raczej Ty za niego, jak ktoś będzie żadał udowodniania Wink) może grać wtedy najbardziej kuriozalne posunięcia...
Wink ) Mam nadzieję , że wyjaśniłem Ci choć troszke sprawe Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

joki
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 8:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A co do pytania to trzeba mieć materiał matujący, czyli przynajmniej 1 ciężkka figura lub 2 gońce lub skoczek i goniec lub pion. Tylko gdy B ma 2 skoczki to jest remis.
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 9:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

joki napisał:
A co do pytania to trzeba mieć materiał matujący, czyli przynajmniej 1 ciężkka figura lub 2 gońce lub skoczek i goniec lub pion. Tylko gdy B ma 2 skoczki to jest remis.

A co do pytania to Morton pisał dokładniej. Z materiału który jest na szachownicy gracz A musi umieć ustawić pozycje w której jest mat(np jeśli gracz A ma gońca, a gracz B 2 piony, to gracz A dorabia dwa skoczki,ustawi je dookoła znajdującego się w rogu króla i demonstruje mata gońcem; gdy gracz A ma skoczka a gracz B hetmana jest remis, bo nie ma możliwości dania mata).

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 9:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

joki napisał:
A co do pytania to trzeba mieć materiał matujący, czyli {...} . Tylko gdy B ma 2 skoczki to jest remis.
Z ostatnim zdaniem to się nie zgodzę.
Posłuchaj mortona (on prawdę mówi), poczytaj przepisy np. tutaj (art. 6.10 i 9.6) Shocked

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 9:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Last_Knight napisał:
A co do pytania to Morton pisał dokładniej.
Morton nie tyle co napisał dokładniej lecz napisał prawdę. A joki napisał nie tyle co niedokładniej co źle (no, tylko zdanie ostatnie). Ty (Last_Knight) również napisałeś prawdę.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 9:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
poczytaj przepisy np. tutaj (art. 6.10 i 9.6) Shocked
W powyższym biuletynie jest m.in. coś takiego:
"Przepisy gry w szachy nie są w stanie objąć wszelkich sytuacji i przypadków, które mogłyby zaistnieć w czasie partii, ani też nie mogą jednoznacznie regulować wszystkich problemów administracyjnych. W przypadkach, które nie są dokładnie uregulowane artykułami "Przepisów Gry FIDE", prawidłowe orzeczenie powinno być wynikiem analizy sytuacji analogicznych, bądź zbliżonych do omawianych w niniejszych przepisach. "Przepisy Gry FIDE" zakładają, że sędziowie mają niezbędne kompetencje, są całkowicie obiektywni, a ich rozstrzygnięcia są logiczne i głęboko przemyślane. Zbyt szczegółowe przepisy odebrałyby sędziemu swobodę decydowania oraz mogłyby mu przeszkodzić w znalezieniu rozwiązania uwzględniającego specyficzne okoliczności, a zgodnego z zasadami sprawiedliwości i logiki. "

Czy możliwe są odmienne orzeczenia sędziów co do tej samej sytuacji w różnych zawodach?
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 9:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie grywam blitza, więc się nie znam, ale słyszałem że jak spadnie chorągiewka, to uratujesz połówkę(jako strona silniejsza) tylko wtedy, gdy przeciwnik ma gołego króla. Prawda to?

W szachach klasycznych i szybkich np. P30 istnieje jeszcze coś takiego, jak reklamacja gry na czas, ale trzeba to zrobić odpowiednio wcześniej, bo sędzia może chcieć pooglądać czy faktycznie jeden z rywali nie czyni starań, aby wygrać Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 20, 2005 9:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

bigran napisał:
Czy możliwe są odmienne orzeczenia sędziów co do tej samej sytuacji w różnych zawodach?
Tak.
Najczęściej w przypadku reklamacji remisu gry na czas (art. 10.2)

0janusz0
Nowy

PostWysłany: Sro Gru 21, 2005 7:28 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wielkie dzięki za tak szybkie odpowiedzi. Mam jeszcze kilka niejasności, proszę Was więc jeszcze raz o pomoc, a mianowicie:

1.
morton napisał:
Tak, pion starcza do zwyciestwa w każdej sytuacji!

Czy mając samego piona wygram również w następujących sytuacjach (cały czas mówimy o skończonym czasie przeciwnika):
a) mam tylko piona, a przeciwnik ma "wielką" armię, np. hetmana i wieżę
b) na szachownicy są tylko dwa króle oraz mój pion, ale na linii a lub h (z tego co mi się wydaje prowadzi to do pata)

2.
morton napisał:
Po prostu figurami, które CI zostały musisz udowodnić, ze potrafisz dać mata.

Nie byłem nigdy na turnieju z prawdziwego zdarzenia. Rozumiem, że odbywa się to tak: Przeciwnikowi spadła wskazówka, zgłaszam ten fakt sędziemu, on przychodzi, a ja wtedy prezentuję mu, czy potrafię dać mata tym, co zostało na szachownicy (przy czym figury przeciwnika mogę odstawić na bok szachownicy, żeby mat był łatwiejszy).

Jeśli coś źle zrozumiałem, to proszę Was - poprawcie mnie.
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Gru 21, 2005 11:12 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

0janusz0 napisał:
....
Czy mając samego piona wygram również w następujących sytuacjach (cały czas mówimy o skończonym czasie przeciwnika):
a) mam tylko piona, a przeciwnik ma "wielką" armię, np. hetmana i wieżę
b) na szachownicy są tylko dwa króle oraz mój pion, ale na linii a lub h (z tego co mi się wydaje prowadzi to do pata)
....

a) masz prawo zakładać, że przeciwnik usunał swoje ciężkie figury na h8 i a8, króla ustawił na d8, a ty dałeś mata przy królu na d6 i hetmanie na d7(hetmana dorobiłeś)
b) zakładasz najsłabszą grę przeciwnika. Co z tego, że nie mógłbyś normalnie doprowadzić piona "h", gdy (jak zakładasz) nieprzyjacielski król będzie wędrował sobie po linii "a" Smile

Cytat:

2. Nie byłem nigdy na turnieju z prawdziwego zdarzenia. Rozumiem, że odbywa się to tak: Przeciwnikowi spadła wskazówka, zgłaszam ten fakt sędziemu, on przychodzi, a ja wtedy prezentuję mu, czy potrafię dać mata tym, co zostało na szachownicy (przy czym figury przeciwnika mogę odstawić na bok szachownicy, żeby mat był łatwiejszy).
Jeśli coś źle zrozumiałem, to proszę Was - poprawcie mnie.

Możesz je nawet ściągnąć z szachownicy. Zawsze mógłbyś je wszystkie wyzbijać(przy najsłabszej możliwej grze rywala) gdyby partia trwała nadal. A udowadniać i zgłaszać fakt sędziemu musisz tylko wtedy, gdy przeciwnik ma odmienne zdanie co do wyniku partii.

Ostatnio zmieniony przez Last_Knight dnia Sro Gru 21, 2005 10:31 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

morton
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Sro Gru 21, 2005 10:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dobrze znać ten przepis, bo ja nie znając go grając turniej kilkanaście miesięcy temu straciłem 0,5 pkt Smile Bo nie wiedzialem, że sam skoczek (przeciwnik wystarczy, że ma 1 piona!) może wystarczyć do zwycięstwa Smile
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Gru 21, 2005 11:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak Rolling Eyes
skoczek z pionem wygra! ale z hetmanem NIE.

0janusz0
wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania są w przepisie, który zacytowałem.

Jeżeli 2 skoczki z królem zamatują samotnego króla, to i pion bandowy doczeka promocji w zwycięską figurę (hetman, wieża), nawet gdy król oponenta stoi na drodze do pola przemiany. Po prosty ON nie ma decyzji jak się poruszać bo nie ma na to czasu.

Wiele ciekawostek z przepisów można poznać w konkursie (link pod każdym moim postem). Ta wiedza może się przydać (przykład mortona).
Zapraszam

kedzier15
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Gru 22, 2005 11:44 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ale ten pion musi być bandowy.
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec