Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sztuczna Inteligencja
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 12:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wygra, wygra... komp przekroczy czas jak mu prąd wyłączą Very Happy

rafe007
Nowy

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 1:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak chyba najłatwiej i najszybciej można z kompem wygrać
odcinając mu życiodajne żródło 220 V SmileSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 2:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

rafe007 napisał:
Tak chyba najłatwiej i najszybciej można z kompem wygrać
odcinając mu życiodajne żródło 220 V SmileSmile

Pozostaje jeszcze wyrzucić mu UPS i może się uda Very Happy .
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 3:42 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

rafe007 napisał:
W każdym razie ciężko jest uwierzyć w to że kiedykolwiek
powstanie taki komputer z którym nikt nigdy nie wygra.
Z czysto technicznej strony to: Tego nikt nigdy nie może sprawdzić, gdyż za chwilę, za chwileczkę ktosik jednak (może) wygra.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

joki
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 4:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

rafe007 napisał:
Zawsze "inteligencja" komputera będzie pochodziła od ludzi i można sądzić, że nigdy jej nie przewyższy. Prawie wcale niepoznany mózg ludzki ma tak duże możliwości, że większość ludzi wykorzystuje ich zaledwie kilka procent. Ewolucja i doświadczenie człowieka jako gatunku niewątpliwie wpłyną w ciągu setek lat na powiększenie tej mizernej liczby.

Napisałem już wcześniej, że przyrost wiedzy ma ogromne przyspieszenie. Nie masz nawet pojęcia jak szybko rozwijają się komputery. Słyszałem, że twórca windowa napisał 20 lat temu, że jeżeli komputery będą się tak szybko rozwijały jak teraz to w roku 2000 mikrokomputery będą miały tylko 2 tony. Śmieszne aczkolwiek prawdziwe. Maszyny Francuskie obliczają π z dokładnością do 10^100 miejsc po przecinku. Moim zdaniem tylko czekać jak roboty z sztuczną inteligencją będą nas pokonywać w nie tylko zawodach szachowych, ale i na olimpiadach sportowych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 4:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

joki napisał:
Słyszałem, że twórca windowa napisał 20 lat temu, że jeżeli komputery będą się tak szybko rozwijały jak teraz to w roku 2000 mikrokomputery będą miały tylko 2 tony.

20 lat temu? Ponad 20 lat temu grałem w Moon Patrol na ZX Spectrum powered by Grundig mono Smile
Powrót do góry

joki
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 4:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Może nie dokładnie 20 ale coś koło tego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 5:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

joki napisał:
Może nie dokładnie 20 ale coś koło tego.

Pewnie mówiąc "mikrokomputery", miał na myśli coś innego, niż znaczy to dzisiaj -- na przykład "tylko" jedną szafę. Albo mówił to jako dziecko -- pierwszy pecet pojawił się w roku 1981, a niemodułowa konkurencja z tego okresu ważyła ze 2 kg (na przykład ZX81 czy C64, który wciąż mam Smile).
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 6:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
Wydaje mi się, że to "nie ma szans" nie miało oznaczać dosłownie szans w meczu (zwłaszcza po niedawnej, kolejnej już wtopie ludzi w Bilbao!), a po prostu jakość gry, zdolność symulowania inteligencji człowieka (tak samo nie symuluje jej kalkulator).

Chyba że --- pozwolę sobie zacytować Billa Paxtona z drugiego Obcego --- kolega nie śledzi bieżących wydarzeń, a właśnie skopali nam tyłki Wink

Nie bardzo rozumiem...Pisząc , że człowiek nie będzie miał żadnych szans mam na myśli: dosłownie żadnych szans.I to nie tylko w meczu bo przyjdzie czas , kiedy nikt nie będzie w stanie wygrać z maszyną nawet partii.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 12:13 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 6:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

20 lat to sporo czasu. Prawdą jest, że IBM pracował nad swoim ostatnim mainframe ponad trzy lata. Dużo to, czy mało? Sam nie wiem. Smile
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 6:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

estoril napisał:
wojtzuch napisał:
Wydaje mi się, że to "nie ma szans" nie miało oznaczać dosłownie szans w meczu (zwłaszcza po niedawnej, kolejnej już wtopie ludzi w Bilbao!), a po prostu jakość gry, zdolność symulowania inteligencji człowieka (tak samo nie symuluje jej kalkulator).

Chyba że --- pozwolę sobie zacytować Billa Paxtona z drugiego Obcego --- kolega nie śledzi bieżących wydarzeń, a właśnie skopali nam tyłki Wink

Nie bardzo rozumiem...Pisząc , że człowiek nie będzie miał żadnych szans mam na myśli: dosłownie żadnych szans.I to nie tylko w meczu bo przyjdzie czas , kiedy nikt nie będzie w stanie wygrać z maszyną nawet partii.

Ale ja pisałem na temat wypowiedzi Rafe007 Smile W pierwszym poście nie sprecyzował do końca, czy chodziło mu o wynik meczu, czy o jakość gry. A mnie się po prostu nie chciało wierzyć, że w sytuacji, gdy tak dostajemy w tyłek (choćby Khalifman, Kasimdżanow i Ponomariow w listopadzie w Bilbao), mogło chodzić o suchy wynik meczu.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 6:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
pierwszy pecet pojawił się w roku 1981, a niemodułowa konkurencja z tego okresu ważyła ze 2 kg (na przykład ZX81 czy C64, który wciąż mam Smile).
Chciałbym zauważyć, że pecet to też ZX Spectrum, C64, Atari i inne (choć przedpotopowe)
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 6:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
wojtzuch napisał:
pierwszy pecet pojawił się w roku 1981, a niemodułowa konkurencja z tego okresu ważyła ze 2 kg (na przykład ZX81 czy C64, który wciąż mam Smile).
Chciałbym zauważyć, że pecet to też ZX Spectrum, C64, Atari i inne (choć przedpotopowe)

Tylko potocznie (i tylko w przypadku pełnej nazwy, nie peceta!). Personal Computer to architektura x86 i nazwa handlowa. (Kiedyś na wszystkie pecety -- czyli komputery zgodne z IBM PC -- mówiono IBM).

Tak więc dzisiaj mówimy o systemach operacyjnych dla platformy PC (i386), dla platformy Sparc, dla platformy PowerPC i tak dalej.

edit
Ciekawostka z Wikipedii:

The term "personal computer" is often avoided by advocates of the above computer systems, [chodzi m.in. o wszystkie Commodore i Amigi -- W.] ostensibly because of the association it has to the "PC" in "IBM PC".

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Czw Gru 15, 2005 8:19 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 7:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
Ale ja pisałem na temat wypowiedzi Rafe007 W pierwszym poście nie sprecyzował do końca, czy chodziło mu o wynik meczu, czy o jakość gry.

Faktycznie , teraz rozumiem.

rafe007 napisał:
Zawsze "inteligencja" komputera będzie pochodziła od ludzi i można sądzić, że nigdy jej nie przewyższy... ... Czy nieznając i niewykorzystując swego mózgu może stworzyć lepszy od niego? Raczej nie. Jaki stąd wniosek dla nas?
KOMPUTER JEST TYLKO TAK MĄDRY JAK CZŁOWIEK, KTÓRY GO OBSŁUGUJE!!

Kiepski argument.W ten sam sposób mógłbyś udowadniać , że człowiek zawsze będzie rzucał kulami dalej niż karabin.
Człowiek tworzy swoje dzieło generalnie po to , żeby było od niego lepsze.W innym przypadku byłoby bezużyteczne.

rafe007 napisał:
Jeżeli przyjmiemy, że partia to 100 ruchów obu przeciwników - to możliwe jest rozegranie jej na 10 do potęgi 155 (jedynka i 155 zer!) sposobów. Więc może porównajmy ją do atomów Wszechświata. Jest to 10 do potęgi 79 razy więcej niż cząstek elementarnych w całym Wszechświecie!
I właśnie ten niewyobrażalny ogrom różnych sposobów rozegrania partii
daje człowiekowi szansę .
Nawet gdyby zapisać dane na niezliczonej liczbie dysków (doświadczenie komputera) i zbudować hiperszybki komputer, to i tak nie przeanalizuje
on nawet ułamka wariantów w wyobrażalnym czasie.

Zapominasz o kilku rzeczach.Komputer nie musi tego wszystkiego liczyć.Z tej niewyobrażalnej liczby można odjąć też niewyobrażalną liczbę możliwości.Są książki debiutowe , są bazy danych , jest cały szereg podprogramów spełniających przeróżne funkcje.Nie zapominaj też , że program "potrafi" np rozpoznawać przegrane pozycje.Nie musi więc liczyć całego ogromu wariantów powstających w tych odgałęzieniach.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 12:15 am, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

anand
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Gru 15, 2005 8:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Słyszałem o takiej pozycji, w której człowiek znalazłby poświęcenie w kilku ruchach, które dawałoby póżniej lepszą pozycję, a komputer zagrałby inaczej, schematycznie. Smile

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Gra w szachy
Strona 2 z 3