Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Podajcie ksiązki do nauki gry w szachy
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 02, 2005 11:17 pm
Temat postu: Re: Prosba o pomoc
Odpowiedz z cytatem

kris napisał:
Co myslicie o książkach
http://akonit.pl/p9214-mysl-jak-arcymistrz-szachy/

Dość zaawansowana. Jacob Aagaard, autor podobnej pozycji dla nieco mniej zaawansowanych, Excelling at Chess Calculation: Capitalizing on Tactical Chances, zapowiada ją tak:

Arrow link na amazonie

Akurat Kotowa mam, wciąż czeka (trochę czytałem), inaczej już bym kupił tę. A może i tak kupię, okaże się w praniu Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

anand
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 13, 2005 1:19 pm
Odpowiedz z cytatem

kris napisał:
Co myslicie o książkach

http://akonit.pl/p9214-mysl-jak-arcymistrz-szachy/

Moze znacie lepsze?

Prosze o opinie

Przecież już we wcześniejszych postach mówiono o tej książce!

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 13, 2005 3:00 pm
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:

Jacob Aagaard, autor podobnej pozycji dla nieco mniej zaawansowanych, Excelling at Chess Calculation: Capitalizing on Tactical Chances, zapowiada ją tak:

Arrow link na amazonie

Książki Aagaarda nie zawierają specjalnie głębokich analiz i pisane są z niezłą dawką humoru ("Excelling at Chess" i "Excelling at Positional Chess"). Na pewno lepsze dla początkujących niż literatura Kotowa.Szkoda,że dostępne jedynie na amazon. A że nie ma chętnego do wydania w Polsce to nie szkodzi. Angielskiego w końcu dla szachów można się nauczyć. Laughing
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 13, 2005 3:14 pm
Odpowiedz z cytatem

bigran napisał:
A że nie ma chętnego do wydania w Polsce to nie szkodzi. Angielskiego w końcu dla szachów można się nauczyć.

Myślę, że -- pomijając może Nimzowitscha -- książki szachowe to nie poezja i wystarczy angielski na poziomie szkoły podstawowej (albo kilkumiesięcznego kursu), a raz na jakiś czas do słownika można zajrzeć.
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 13, 2005 3:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dorzucę jeszcze od siebie, że tę niepoezję to się też całkiem dobrze po rosyjsku czyta też Wink
Powrót do góry

joki
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 13, 2005 4:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A ja dodam, że też umiem rozróżnić д4 od ф7 mimo tego, że nie umiem do dzisiaj tych fikuśnych literek napisać.

Prawdę mówiąc w ten sposób to rozumiem każdy język.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 13, 2005 5:11 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski napisał:
Dorzucę jeszcze od siebie, że tę niepoezję to się też całkiem dobrze po rosyjsku czyta też Wink

Ja tak sobie myślę, czyby nie odnowić mojej znajomości rosyjskiego -- w końcu po cholerę uczyłem się 8 lat w podstawówce i liceum Smile

Inna sprawa, że teraz Rosjanie więcej chyba po angielsku piszą. Chyba Wink
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 13, 2005 5:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
Ja tak sobie myślę, czyby nie odnowić mojej znajomości rosyjskiego -- w końcu po cholerę uczyłem się 8 lat w podstawówce i liceum Smile
Inna sprawa, że teraz Rosjanie więcej chyba po angielsku piszą. Chyba Wink

Masz rację język to język, warto znać, zwłaszcza jak masz podstawy i pewnie, że szkoda tych 8 lat Smile
Piszą rosjanie po rosyjsku Smile i nie tylko rosjanie bo się rosyjskojęzycznych nacji w tamtym regionie sporo porobiło.
Już gdzieś pisałem na tym forum, że jeżdżę do Wilna i kupuję trochę książek, obecnie czytam sobie Anatola Karpowa "Moje najlepsze partie" wydanie z 2002 roku, zatem jeszcze nie takie stare, w sumie mam 10 tytułów w tym języku, w tym 3 z 2003 roku. Pewnie się wybiorę do Wilna w 2006r i kupię trochę nowych pozycji Smile
edit: a ceny jakie Shocked ta Karpowa to 7.40 litów kosztowała(1Lit=1.11zł) piękne wydanie szyta, nie klejona, twarda oprawa
Powrót do góry

joki
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 13, 2005 6:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski napisał:

edit: a ceny jakie Shocked ta Karpowa to 7.40 litów kosztowała(1Lit=1.11zł) piękne wydanie szyta, nie klejona, twarda oprawa

To chyba nie dużo. A ile ma stron ta książeczka?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 13, 2005 6:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A co do braku tłumaczeń, to może nawet lepiej, żeby tak zostało, jeśli w każdej mieliby pisać "centrum zafiksowane" Rolling Eyes

(To z polskiego wydania Kotowa by RM, tłumaczenie na podstawie anglojęzycznego wydania Batsforda).
Powrót do góry

bigran
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 13, 2005 7:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
A co do braku tłumaczeń, to może nawet lepiej, żeby tak zostało, jeśli w każdej mieliby pisać "centrum zafiksowane" Rolling Eyes

Może i masz rację Wink A nauka rosyjskiego to nie jest taka głupia myśl. Język w końcu śpiewny, niebrzydki Razz . Chyba gorzej pod tym względem z niemieckim. Choć mam kilka książek debiutowych po niemiecku kupionych chyba ze 20 lat temu, to jakoś ich nie przeczytałem. Wtedy w księgarniach tylko takie były Smile. No i oczywiście Litmanowicz. Razz
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 13, 2005 10:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

joki napisał:
To chyba nie dużo. A ile ma stron ta książeczka?

400 stron ma Smile a cena to dokładnie wychodzi 8zł 21groszy a bo ja wiem czy to dużo? A może mało? Very Happy
Powrót do góry

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Gru 14, 2005 7:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pragnę jeszcze dorzucić do zbioru ciekawych pozycji do nauki gry książki Seraiwana Winning .... (jest kilka np. "winning chess Brilliances" ), niestety po angielsku. Są napisane w sposób przystępny i przejrzysty. Zwłaszcza polecam tą przytoczoną przeze mnie. Jest to zbiór 12 partii z komentarzem, ale w odróżnieniu od innych tego typu książek, nie ma ciągu 10 ruchów bez komentarza ("bo tak się gra i każdy to wie") tylko praktycznie każdy ruch jest wyjaśniony, podane są inne warianty, przykłady czemu dany ruch jest dobry a inny zły. Kolejną ciekawą pozycją, niestety również dla znających angielski jest "Better chess for average players" Tima Hardinga, w której autor porusza wszystkie istotne elementy gry z myślą o przeciętnych zawodnikach.
Powrót do góry

zxczxc
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Maj 08, 2006 12:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Powiedzcie cos o ksiązce "Moi wielcy poprzednicy" Tom 1 dla kogo jest ta ksiązka ? Czy mozna sie z niej czegos nauczyc?, ma 504 strony i kosztuje 55 zl, wiem tylko ze autorem jest Kasparow i komentuje w niej partie tych szachistów:Wilhelm Steinitz, Emanuel Lasker, Jose Raul Capablanca i Aleksander Alechin, są to bardzo dawno zyjace osoby wiec nie wiem czy sie oplaca. Wiecie moze ile jest tomow tych ksiazek i kogo partie są w nich komentowane?
Powrót do góry

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 08, 2006 2:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

@zxczxc

Dostałem niedawno tą książkę w prezencie imienionowym. Jako, że to było na zasadzie "kup sobie co chcesz, a ja Ci oddam kase", to wiem ile kosztowała - 42,50 wraz z przesyłką na www.merlin.com.pl (troche taniej niż Twoje 55 zl.).
Dla mnie ta książka nie miała być podręcznikiem, a raczej książką historyczną (o szachach rzecz jasna) oraz zbiorem ciekawostek i tą funkcję spełnia znakomicie. Ponadto przytoczone przez Garrika partie to niekiedy prawdziwe perełki (w końcu książka jest o mistrzach świata ...), a komentarze (uzupełnione o jego własne oraz komputerowe) jak dla mnie bardzo dobre.
Dotychczas w Polsce ukazał się tylko pierwszy tom, drugi ma być gotowy w końcu I półrocza bieżącego roku. O wydaniu kolejnych zadecyduje ewentualny sukces wydawniczy dwóch pierwszych tomów (te "niusy" to z odpowiedzi na moje pytanie do wydawcy). W wersji anglojęzycznej ukazało się dotychczas 5 tomów (obejmujące mistrzów świata do "Karpowa włącznie"). Jeśli znasz angielski polecam Ci stronę www.amazon.com - znajdziesz tam opinie o tej książce, jak również możliwość przejrzenia kilku/kilkunastu stron każdego tomu.

Pozdrawiam

byk
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 2 z 4