Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Turniej Forumowiczów w szachach powolnych!
Idź do strony 1, 2, 3 ... 46, 47, 48  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 02, 2005 3:11 pm
Temat postu: Turniej Forumowiczów w szachach powolnych!
Odpowiedz z cytatem

Wstawka tpp aby było łatwiej znaleźć jak gramy o kto gra:

Do 10 stycznia 2006 przyjmujemy zapisy chętnych do gry, później tylko za zgodą wszystkich uczestników turnieju w szachach powolnych.

Od 11 stycznia można się umawiać. Zakończenie turnieju za pomysłem tpp wypada w ostatnim dniu jesieni, tzn. zakończenie całkowite, ostatni miesiąc jesieni przeznaczamy na przymusowe dogrywki, czasu jest aż nadto.

Gramy 4 partie każdy z każdym.
Czas na partię 30min +30sek.
Gramy na serwerach Playchess i FICS, chyba że się partnerzy umówią zgodnie na inny serwer.

tabelka turnieju administrator tabelki Lysy (acidity) i do niego należy przesyłać wyniki i zapisy partii.
pełna tabelka turnieju (z Adamem-p)

Lista zgłoszonych:
Zawodnik nickname na FICS nickname na Playchess kurnik

1. wojtzuch leoninus leoninus
2. Janczewski Janczewski Janczewski
3. mattihau mattihau Mattihau mattihau
4. Roksana Roksana Roksana roksanaj
5. Krystian krystekpl krystian_94 krystek_pl
6. tpp tepepe tpp
7. adam-p iqpielo
8. byk wojtekgdansk wbyk
9. bigran bigrand

Koniec wstawki tpp.

====================================================

Ogłaszam nabór chętnych do turnieju w szachach zwanych powolnymi Very Happy
Czas na partię 30min +30sek.
Zobaczymy ilu się takich powolniaków zbierze Very Happy

Niniejszym zgłaszam swój udział Smile

edit: Ponieważ jest nas już więcej niż jeden Smile zamieszczam listę:

1. wojtzuch
2. Janczewski
3. mattihau
4. Roksana
5. Krystian
6. tpp

PS. a pewnie, że zrobimy sobie mecz, tempo jak najbardziej Smile

==============================================
Turniej Forumowiczów w szachach powolnych! (czesc 1)
Turniej Forumowiczów w szachach powolnych! (czesc 2)
Turniej Forumowiczów w szachach powolnych! (czesc 3)
Turniej Forumowiczów w szachach powolnych! (czesc 4)

Ostatnio zmieniony przez Janczewski dnia Nie Gru 11, 2005 9:04 am, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 02, 2005 3:49 pm
Temat postu: Turniej Forumowiczów w szachach powolnych! [1]
Odpowiedz z cytatem

No, to rozumiem. Minimum minimów, ale ujdzie w tłoku Smile Jakby brakło innych chętnych, zrobimy sobie mecz o tytuł Klasycznego Mistrza Forum. (Dlaczego to forum wykropkowuje słowo "c h a m p i o n"?). Do 6 punktów, w tempie 7-godzinnym Wink

Jakby ktoś nie chciał tyle siedzieć przed ekranem, a jeszcze nie widział rozwiązania, zapraszam tu:

http://www.szachista.com.pl/ftopict-728.html

edit

Zapomniałem dodać. Kurnik dla mnie odpada -- brak dźwięku niezależnie od przeglądarki (Java najnowsza, u Krzyśka zresztą to samo), a do tego dochodzi stabilność tego czegoś (czytam sporo narzekań, choć to chyba wspólna przypadłość klientów Javy), która w dłuższych partiach może mieć znaczenie (no i chyba nie można wznawiać przerwanej partii, w przeciwieństwie do normalnych serwerów, takich jak FICS czy Playchess, czyż nie?).

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Pią Gru 02, 2005 5:04 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Gru 02, 2005 4:20 pm
Temat postu: Re: Turniej Forumowiczów w szachach powolnych!
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
...Dlaczego to forum wykropkowuje słowo "c h a m p i o n"?...

Cham-pion = C h a m-pion

PS Nie traktować jako zgłoszenia do turnieju!! Nie mam dość cierpliwości w sobie Smile

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 02, 2005 4:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak jest , na tym forum pionków też nie można obrażać.
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 02, 2005 4:39 pm
Temat postu: Re: Turniej Forumowiczów w szachach powolnych!
Odpowiedz z cytatem

Last_Knight napisał:
***-pion = C h a m-pion

Mnie wykropkowuje cały Smile

I jednak przydałoby się zrobić jakoś sensownie wyjątki -- akurat Classical World Cośtam to oficjalna nazwa zawodów (przynajmniej tych ostatnich), a to w końcu forum szachowe... I żeby nie można było napisać "chamskie zachowanie" czy "na chama"?
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 02, 2005 5:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie napisałeś nic o serwerze (Kurnik dla mnie odpada. Dlaczego -- dopisałem w pierwszym poście). Proponuję darmowy FICS lub Playchess (na którym zresztą nierankingowo można grać jako gość).
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 02, 2005 8:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A może zagrać ktoś mi bliski, ale nie forumowicz?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 02, 2005 9:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Bez sensu. W obecnym turnieju tego czasu jest aż za dużo, a co dopiero 30+30 Shocked .

Dla mnie to stanowczo za długi czas, nie lubie siedzieć tyle przy kompie jednorazowo Confused .
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Gru 02, 2005 10:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Dla mnie to stanowczo za długi czas, nie lubie siedzieć tyle przy kompie jednorazowo Confused .

Więc rozstaw deskę Razz Poza tym czy nie grałeś nigdy kilkunastu lub więcej blitzów pod rząd?

No i zawsze można wstać, zrobić sobie herbatę... Tak jak w przypadku wysiłku fizycznego, nieodłącznym elementem koncentracji są odpowiednie przerwy Wink

Zresztą nie widzę problemu, żeby nie zrobić kilkumiesięcznego turnieju równolegle z innym, z krótszym tempem (jak choćby ten obecny). Komu zależy, znajdzie dodatkową godzinę raz na tydzień, to nie jest dużo; po prostu 3-miesięczny turniej nie skończy się praktycznie po miesiącu.
Powrót do góry

larkis
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Gru 03, 2005 4:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A wlasciwie skoro juz troche gracie takie partie to mozecie napisac ile Wam srednio taka partia trwa? Bo Wy moze i macie sporo czasu ale mi raczej ciezko by byli znalezc wiecej czasu, a taka partia to chyba i 2 godziny moze trwac co? Podajcie wartosc najczestsza.

Lysy, rozumiem ze chesz wystawic Roksane tak? Bo ona chyba wlasnie lubi dluzsze partie.
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Gru 03, 2005 5:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

larkis napisał:
A wlasciwie skoro juz troche gracie takie partie to mozecie napisac ile Wam srednio taka partia trwa? (...) a taka partia to chyba i 2 godziny moze trwac co?

Z reguły nie ma reguły. Ja akurat tak gram najczęściej w necie (nie mówię, że to moje ulubione tempo, ale znajmy realia -- jak się umawiam, to na ogół na 90+30) i bywa bardzo różnie.

Przede wszystkim zazwyczaj wykorzystuję czas, przeciwnicy nie, w efekcie bywa tak, że kończę z 5 minutami na zegarze, a przeciwnik z 30 czy więcej.

Długość trwania zależy też od liczby posunięć (podstawowa zaleta czasu dodawanego -- nie ma przegrywania na czas w dosłownym sensie, można coś pokazać w końcówce, a przede wszystkim można grać w takim stylu, w jakim się chce, a nie pod kątem niedoczasu, choć niektórzy nic tu nie zmieniają i wciąż w 5 minut wymieniają wszystko bez uzasadnienia). W przypadku mata po 20 posunięciach partia teoretycznie mogłaby trwać 80 minut, w praktyce pewnie nie więcej niż 20 -- 30. W przypadku partii z 60 posunięciami teoretycznie może to być 120 minut, i jest większa szansa, że wyjdzie coś w tych okolicach. No ale takie partie (lub dłuższe) nie są chyba częste, zwłaszcza na amatorskim poziomie.

Pewnie średnia wyjdzie 30-40, raz na jakiś czas chyba można też zagrać półtorej godziny. Wiadomo, że taki turniej nie będzie trwał 2 tygodni.

Cytat:
Bo Wy moze i macie sporo czasu ale mi raczej ciezko by byli znalezc wiecej czasu

Dużo "szybszy" turniej na forum trwa chyba 3 miesiące, w sam raz do gry raz czy dwa na tydzień. Co rozumiesz przez dużo czasu? Ja na przykład w dzień pracuję, popołudnia i wieczory mam wolne, z reguły także przynajmniej niedzielę. Nie wiem, może masz pracę w tygodniu, studia w weekend, a do tego dzieci Wink
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Gru 03, 2005 9:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

larkis napisał:
A wlasciwie skoro juz troche gracie takie partie to mozecie napisac ile Wam srednio taka partia trwa? Bo Wy moze i macie sporo czasu ale mi raczej ciezko by byli znalezc wiecej czasu, a taka partia to chyba i 2 godziny moze trwac co? Podajcie wartosc najczestsza.
Zakładając, że partia ma 40-50 posunięć i obaj rywale wykorzystają czas do bólu, to 60 minut + ok. 30 minut czasu dodawanego.

larkis napisał:
Lysy, rozumiem ze chesz wystawic Roksane tak? Bo ona chyba wlasnie lubi dluzsze partie.
Roksana w ostatnim czasie strasznie przyśpieszyła a zwalnia dopiero gdy zobaczy, że źle się dzieje...
Ale chciałbym zgłosić ją i Krystiana (dla tych co nie wiedzą, to mója córka i syn). Problemem może być jednak pojedynek pomiędzy nimi (choć ze względu na znaczną różnicę poziomów, to będzie tylko formalność). Mogliby rozegrać normalnie na desce i później przekazałbym zapis do sędziego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Gru 03, 2005 9:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Odpowiedź bardzo króciutka bo specjalnie nie mam czasu teraz, sprawy rodzinne, w niedzielę praca.
Wystawiajcie kogo chcecie, chciałem się zorientować czy są tacy zapaleńcy jak wojtzuch i Janczewski, jeśli są nie muszą to być koniecznie forumowicze.
30 +30 jeśli policzymy, to średnio wypadnie 30 min +około 50 posunięć czyli 55min na jednego, graczy jest dwóch, więc daje to 110min na partię.
Oczywiście w grę wchodzą poważne serwery, czyli playchess i FICS, kura odpada z racji niespełnienia medialnych warunków(brak dźwięku).
To tak króciutko.
Smile

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Gru 06, 2005 9:29 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Te 110min na całą partię dla dwojga Smile to oczywiście czysto teoretyczna sprawa, jeden zużyje cały czas, drugi mniej, teoretycznie przy dwóch zawodnikach do końca wykorzystujących czas będzie to 110min, praktycznie jest to między 60-80min.
Widzę, że wykluczenie kury jako serwera do gry skutecznie zamroziło wszelkie dyskusje Smile

larkis
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Gru 06, 2005 11:57 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Podejrzewam ze to partia zawodnikow o podobnej sile gry bedzie trwala przecietnie 90 minut.
Ja tam na kurze mam dzwiek.
Ja jednak na razie raczej odpadam i nie zagram w tym turnieju bo w ramach oszczednosci pieniedzy, a zwlaszcza czasu zawieszam sobie dostep do internetu od miesiaca stycznia. Dopisze sie do ewentualnego turnieju w miedzyczasie jesli sie coz zmieni, ale bede obserwowal Wasze poczynania(jesli turniej dojdzie do skutku, czego Wam zycze).
Wiec wstepnie Krystian wyrasta chyba na faworyta. Z niecierpliwoscia czekam na kolejne zgloszenia.
Pozdrawiam
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3 ... 46, 47, 48  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 1 z 48