Czarnymi po e4 gram obronę francuską (najczęściej 1.e4,e6 2.d4,d5 3.Sc3,Sf6 4.Gg5,Gb4), a po d4 słowiańską. Białymi z reguły zaczynam d4 i dalej co los przyniesie (najlepiej, żeby przyniósł obronę hetmańsko-indyjską).
A jak przyniesie obrone królewsko indyjską bądź starego benoniego?? to co wtedy?? _________________ Jeszcze nigdy, tak wielu, nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym
A jak przyniesie obrone królewsko indyjską bądź starego benoniego?? to co wtedy??
Chodziło mi o to, że gdy gram białymi to, hetmańsko-indyjska najbardziej mi odpowiada.
A wracając do pytania, to w obronie królewsko-indyjskiej najczęściej, wariant Petosjana.
Co do starego benoniego, to szczerze przyznam, że niebardzo się tu oientuję (gram w szachy nieco ponad rok).
Ja także grywam królewsko indyjską obrone gdyż uważam ją za stabilną! Kiedyś grałem benoniego (d4 c5) ale miałem problem jak ktoś przepychał mi pionka na d5
Ostatnio zafascynowała mnie obrona rosyjska! Nie moge się zdecydowac czy jest ona lepsza dla mnie niż sycylijska ( wariant drakona bądz paulsena). Aha i mam jeszcze takie pytanko...czy zna ktoś może stronke www ze statystykami debiutów? (jak często grane; przez jakich zawodników (elo) i % (wygranych przegranych i remisów)). _________________ Jeszcze nigdy, tak wielu, nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym
Ostatnio zafascynowała mnie obrona rosyjska! Nie moge się zdecydowac czy jest ona lepsza dla mnie niż sycylijska ( wariant drakona bądz paulsena).
No to ze skrajności w skrajność, przynajmniej pod względem remisowości
Cytat:
Aha i mam jeszcze takie pytanko...czy zna ktoś może stronke www ze statystykami debiutów? (jak często grane; przez jakich zawodników (elo) i % (wygranych przegranych i remisów)).
Jak rozumiem, nie masz Fritza czy Chessmastera? Bez średniego ELO to choćby Chessgames.com i tamtejszy Opening Explorer.
Weź tylko pod uwagę, że w takich bazach umieszcza się partie zdecydowanie nieamatorskie, więc statystyki wykręcają ludzie, którzy potrafią jakoś sobie radzić nawet bez przygotowania na konkretny wariant, który może być dużo bardziej wymagający niż inny. Może się okazać, że białe wykręcają 60 proc., ale wariant jest skrajnie teoretyczny, nie da się go grać na ogólnych zasadach i najmniejszy brak precyzji może być decydujący. W innym okaże się, że najlepsze ruchy przeciwnika to te najbardziej logiczne, i dobrym przygotowaniem niewiele poprawisz.
Ja także grywam królewsko indyjską obrone gdyż uważam ją za stabilną! Kiedyś grałem benoniego (d4 c5) ale miałem problem jak ktoś przepychał mi pionka na d5
Ediii , mam do Ciebie małe pytanko , tak z ciekawości.Rozumiem , że obecnie pasuje Ci 1. ... Sf6 i nie chcę wpływać na Twój gust.Widzę też , że grałeś 1. ... c5.Nie moge jednak nie zapytać o 1. ... d5 bo to moja ulubiona , ukochana , umiłowana (więcej się już chyba nie da) idea na 1.d4.Próbowałeś tego?A jeżeli tak to z jakim skutkiem?
PS.Tak sobie uświadomiłem , że 1. ... d5 to zaje....y ruch bo na 1.e4 też tak gram.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Nie Lut 24, 2008 11:02 pm, w całości zmieniany 1 raz
Wojtzuch możesz mi konkretnie wytłumaczyć te skrajności?? bo z lekka nie skapowałem:) Kiedys grałem d5 dalej c6...ale w słowianie mnie było za spokojnie i mnie przeciwnicy w glebe wgniatali..więc zrezygnowałem...(nie wiem czy to dobrze...:/) Dlatego wolę sf6:) i królewsko indyjska...fajowy debiut:) Myslę też coraz bardziej czy nie wrócić do drakona....tylko tam jest tak ostro...że aż strach...brrrr _________________ Jeszcze nigdy, tak wielu, nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym