Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Partia szkocka 4. ...Hh4?!
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
KROLik
Nowy

PostWysłany: Wto Lis 22, 2005 11:25 pm
Temat postu: Partia szkocka 4. ...Hh4?!
Odpowiedz z cytatem

No właśnie...
1. e4 e5
2. Sf3 Sc6
3. d4 ed4
4. S:d4 Hh4?!
Ten ruch (podobno) jest błędem. Co o nim sądzicie?? Przykładowo gramy dalej:
5. Sc3 Gb4
6. Sb5 H:e4
Białe choć tracą piona mają lepszą pozycję. A więc opłaca grać się ten wariant czarnymi?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 1:23 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Parę razy przytrafiła mi się taka pozycja. Dla mnie wyjście Hh4 jest błędem, ponieważ jeżeli w podanej przez Ciebie pozycji hetman połakomi się na piona e4 to czarne w wyniku następnych posunięć zostają bez roszady, a białe nie dość że zrobią roszadę, to mają jeszcze lepszy rozwój. Moi rywale jednak wracali w tej pozycji hetmanem na d8 tracąc tempo, co i tak jest błedem. Mi zdarzało się też zagrać po Hh4 S:c6, dalej następowało H:e4, He2 wiążące hetmana czarnych, wymiana hetmanów z biciem gońcem na e2, czarne odbijały skoczka, białe robiły roszadę i w wyniku tego czarne zostawały z pionem więcej, aczkolwiek ze zdwojonymi i gorszym rozwojem.... Tak więc, odradzałbym grać Hh4 w 4 posunięciu.

joki
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 1:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wydaje mi się że 4 ... Hh4 jest jak najbardziej poprawne.
Przy czym nie chodzi tu o zdobycie pionka e4, ale o nacisk na punkt f2.
Analizy mojego programu uważają 4 ...Hh4 za najlepsze
Co do dalszych wariantów bym się sprzeczał.

5. Sc3 Gb4

6. Sb5 nie jest chyba najlepsze.
ja zaproponowałbym 6. Hd3
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 2:31 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

joki napisał:

Analizy mojego programu uważają 4 ...Hh4 za najlepsze
Co do dalszych wariantów bym się sprzeczał.

Nie zastanawiałem się nad tym posunięciem, ale ufasz programowi w kwestii strategii?

Pomijając pojedyncze pozycje, są wręcz linie, które po po prostu nie nadają się dla kompa -- na przykład w mojej książce o Grunfeldzie piszą o wariancie Karpowa, że ma tę zaletę/wadę, iż nie można w nim analizować za pomocą komputera (który najlepszego posunięcia po prostu nie zrozumie) i jednocześnie marzyć o dobrej pozycji wyjściowej.

A w ogóle to co to za program? Mój Fritz 8 po półgodzinie nie widzi 4...Hh4 na żadnym z pierwszych 6 miejsc (więcej linii nie dodawałem).

Gra się prawie wyłącznie Sf6 i Gc5 (nawet Fritz się tu zgadza Wink).
Powrót do góry

joki
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 2:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się, że nie zawsze można ufać komputerom.
Ja podałem ten ruch tylko jako przykład na poprawność 4 ... Hh4.
Zgadzam się również że może Hh5 ustępuje pod pewnymi względami 4 ... Sf6. Osobiście lubię atakować i 4 ... Hh4 jest dla mnie lepsze od podanego ruchu. Jest to jednak moje odczucie i każdy może mieć swoje zdanie.
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 3:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

joki napisał:
Zgadzam się, że nie zawsze można ufać komputerom.
Ja podałem ten ruch tylko jako przykład na poprawność 4 ... Hh4.
Zgadzam się również że może Hh5 ustępuje pod pewnymi względami 4 ... Sf6. Osobiście lubię atakować i 4 ... Hh4 jest dla mnie lepsze od podanego ruchu. Jest to jednak moje odczucie i każdy może mieć swoje zdanie.

Ależ oczywiście, że poprawne jest, w końcu nie prowadzi do istotnych strat materialnych, przynajmniej nie w krótkim okresie.

Ja tylko odpowiedziałem w kwestii podpierania się wynikiem analizy programu -- że niby najlepsze (pomijając to, co mówią inne).

A co do atakowania, to hetman z przodu nie musi być tego przejawem, nawet jeśli nie gonią go po całej desce. Przydałby się jeszcze jakiś Kmicic czy Michałek do pomocy, a czasem konie w błocie grzęzną.
Powrót do góry

joki
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 4:50 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch widocznie źle mnie zrozumiałeś. Nie pisałem o tym że hetman powinien wyjść od razu do boju. Chciałem po prostu udowodnić że Hh4 nie jest błędem. Nieczęsto gram Szkocką bo czarnymi wolę debiuty półotwarte, ale grając to białymi 4 ... Hh4 sprawiało mi trochę kłopotów, więc w moich nielicznych partiach granych Szkocką wchodzę szybko do gry hetmanem. A jeśli chodzi o najlepszą obronę dla białego to polecałbym posunięcie Hd3.
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 5:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:

Gra się prawie wyłącznie Sf6 i Gc5 (nawet Fritz się tu zgadza ).

W niektórych książkach debiutowych spotkałem się z Hf6 przed Gc5, więc można pewnie i tak i tak.

W moich książkach nie znalazłem żadnego wariantu z Hh4. Niedługo będę miał jednak dostęp do "Szybkiego kursu debiutów" Konikowskiego i może tam coś wygrzebię. Jeśli tak, to wrzucę tutaj.

Ostatnio zmieniony przez petrosjan dnia Czw Lis 24, 2005 12:36 am, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 5:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

joki napisał:
wojtzuch widocznie źle mnie zrozumiałeś. Nie pisałem o tym że hetman powinien wyjść od razu do boju. Chciałem po prostu udowodnić że Hh4 nie jest błędem.

Ależ doskonale Cię zrozumiałem. 4...Qh4 to poprawne, atakujące posunięcie. (Tak w ogóle to się to nazywa wariantem Steinitza). Ja naprawdę dyskutowałem wyłącznie z tym podpieraniem się analizą programu, zwłaszcza że zdziwiło mnie, co to za program, skoro mój zupełnie tego Qh4 nie widzi Smile

Kto wie, może sam bym to grał czarnymi, tyle że nigdy nie gram 1...e5, więc w ogóle problem mnie nie dotyczy. Natomiast gram szkocką białymi, ale jeszcze nikt mi tego nie zagrał i chyba nie byłbym na to szczególnie przygotowany Smile

A że gra się prawie wyłącznie co innego, to fakt. Z tymi szabelkami do pomocy to może za duży skrót -- po prostu zdobywasz przewagę materialną, ale musisz uważać na tempo, bo najzwyczajniej masz opóźnienie.

petrosjan napisał:
wojtzuch napisał:

Gra się prawie wyłącznie Sf6 i Gc5 (nawet Fritz się tu zgadza Wink).

W niektórych książkach debiutowych spotkałem się z Hf6 przed Gc5, więc można pewnie i tak i tak.

Ale Hf6 to raczej jako następne po Gc5...

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Sro Lis 23, 2005 5:11 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

joki
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 5:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

petrosjan Wydaje mi się że posunięcie Hf6 jest słabsze od Hh5.
Obydwa ruchy atakują f2, ale Hf6 zabiera pole skoczkowi i po Sf3 nie będzie już ataku na ten punkt. Co do Hh5 hetman atakuje jeszcze pionka z e4. w przypadku powrotu skoczka hetman ma jeszcze do dyspozycji powrót na d8 lub h6.
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 9:20 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W hetmanie na f6 nie chodzi tylko o atak na f2, ale również o wywarcie nacisku na skoczka. W poprawnym wariancie następuje: 4... Hf6 5. Ge3 Gc5 6. c3 Sc2 7. G:e3 S:e3 8. He5 Hf3.

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 9:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

petrosjan napisał:
W hetmanie na f6 nie chodzi tylko o atak na f2, ale również o wywarcie nacisku na skoczka. W poprawnym wariancie następuje: 4... Hf6 5. Ge3 Gc5 6. c3 Sc2 7. G:e3 S:e3 8. He5 Hf3.

Co znaczy w poprawnym? Czyli główna linia jest niepoprawna? Kurczę, nawet się upewniłem, za główną uznaje się 4...Sf6, pozostałe dwa główne warianty to Gc5 i Hh4... Hf6 to piąty ruch po 4...Gc5. (Co nie znaczy, że nie można go grać jako czwartego, chodzi mi tylko o tę "poprawność").

Choćby tu:

http://www.amazon.com/gp/reader/0713484667/ref=sib_rdr_toc/103-7031291-0258252?%5Fencoding=UTF8&p=S002&j=0#reader-page

Pewnie jest na ostatnich stronach pod "Black's Fourth Move Alternatives" Wink
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 9:38 pm
Temat postu: Re: Szkocka 4. ...Hh4?!
Odpowiedz z cytatem

KROLik napisał:
1. e4 e5
2. Sf3 Sc6
3. d4 ed4
Ten ruch (podobno) jest błędem. Co o nim sądzicie?
Ten wariant skomentował Roman Caputa z Czeladzi. Po opublikowaniu w czasopiśmie (hmm, nie pamiętam jakim) Kasparow przestał grać szkocką białymi (a grał przez pewien czas), gdyż to białe walczą o remis w tej pozycji! Wink
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lis 24, 2005 12:47 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

petrosjan napisał:

Chyba coś mi się pomyliło, albo nie wiem gdzie to widziałem... Sad. Mój błąd. Pisząc "poprawny wariant" miałem na myśli jeden z głównych wariantów tego debiutu. Wydawało mi się, że widziałem w różnych ksiązkach debiutowych ten sam wariant, ale z przestawioną kolejnością posunięć gońca i hetmana. Już kiedyś miałem taki przypadek z obroną alechina. Tym razem jednak chyba coś sobie ubzdurałem, bo przewertowałem te ksiązki które mam i jak byk stoi, że najpierw Gc5.... Pewnie zapamiętałem inną kolejność z moich potyczek kurnikowych, albo analizy partii z czasopism. Dzięki że zwróciłeś uwagę i sorki za zamieszanie.

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Lis 24, 2005 11:26 am
Temat postu: Re: Szkocka 4. ...Hh4?!
Odpowiedz z cytatem

KROLik napisał:
No właśnie...
1. e4 e5
2. Sf3 Sc6
3. d4 ed4
Ten ruch (podobno) jest błędem. Co o nim sądzicie?? Przykładowo gramy dalej:
5. Sc3 Gb4
Białe choć tracą piona mają lepszą pozycję. A więc opłaca grać się ten wariant czarnymi?

Jak ktoś się lubi bronić z pionem wiecęj , bez roszady, przeciw sporej inicjatywie, to się opłaca. Przy czym jeśli białe nie poświęcą piona to czarne raczej bez trudu wyrównują. Grającym szkocką polecam książkę Petera Wellsa "The Scotch Game" - analizom z tej ksiazki w znacznym stopniu można ufać.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 2