Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Podajcie ksiązki do nauki gry w szachy
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
zxczxc
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Lis 09, 2005 10:28 pm
Temat postu: Podajcie ksiązki do nauki gry w szachy
Odpowiedz z cytatem

Podajcie mi książki do nauki gry w szachy dla kogos kto ma na kurniku ok 1220 ale wygrywam czesto z ludzmi z wyzszym rankiem. I zeby nie byly to ksiązki jakies dla dzieci, i totalnie poczatkujacych, aby nie bylo jakis tam podstaw jak sie ruszac bierkami ..... Po przeczytaniu tych książek oczekiwałbym skok formy do okolo1400 rankingu na kurniku Smile
Mam 18 lat i niech to beda ksiązki dla ludzi w moim wieku.
I podajcie strony www gdzie można kupić dobre ksiązki szachowe. Mogą to być książki zarówno o debiutach, grze środkowej jak i końcowej.Z góry dzieki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 09, 2005 11:02 pm
Temat postu: Re: Podajcie ksiązki do nauki gry w szachy
Odpowiedz z cytatem

zxczxc napisał:
Mam 18 lat i niech to beda ksiązki dla ludzi w moim wieku.
W szachach wiek nie odgrywa większej roli. Z obecnym poziomem jaki prezentujesz na kurniku, mogę cię zapewnić, że mógłbyś pobierać lekcje od każdego z pięćdziesięciu finalistów Mistrzostw Polski Juniorów do lat 10 Wink
Na ogół książki pisane są tak, aby każdy, niezależnie od wieku mógł z nich skorzystać.
Te które zaczynają się od nauki ruchów wcale nie muszą być złe dla znających posunięcia. Ja np. mam taką starą książkę o standardowym tytule "Nauka gry w szachy" w której autor zaczyna od posunięć, jednak w jej dalszej części szczegółowo wyjaśnia idee 8 najważniejszych motywów kombinacyjnych(+5 zadań do rozwiązania do każdego motywu), "proste" końcówki, trochę omawia główne linie popularnych debiutów i na koniec zamieszcza 30 skomentowanych partii "klasyków".
Takiej książki nie powinieneś się wstydzić wziąć do rąk.

Opinie o wielu książkach znajdziesz na tym forum, wystarczy poszukać.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 09, 2005 11:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja tam mogę co najwyżej pokazać swój wybór:

http://www.szachista.com.pl/ftopict-613.html

(Prawie wyłącznie Amazon).

A co do podniesienia poziomu w wyniku lektury, to jak Lysy (kiedyś) napisał: zrozumienie gry na pewno wzrośnie, siła niekoniecznie. Przynajmniej nie automatycznie. Trzeba jeszcze umieć liczyć na tyle, żeby wykorzystać to, o czym się czytało. I w ogóle to widzieć. I panować nad wszystkim naraz, od doraźnych taktyk po struktury pionkowe, dobre i złe gońce, przestrzeń, aktywność króla i tak dalej, żebyś polując na tego ciemnopolowego gońca, nagle nie dostał mata.
Powrót do góry

zxczxc
Pion
Pion

PostWysłany: Czw Lis 10, 2005 3:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A czy któras z tych ksiązek jest waszym zdaniem godna polecenia?
http://gambit.strefa.pl/ksiazkipol.html

Co myslicie o książkach
sztuka obrony:
http://gambit.strefa.pl/sztukaobrony.html
sztuka ataku:
http://gambit.strefa.pl/sztukaataku.html
mysl jak arcymistrz:
http://gambit.strefa.pl/myslarc.html
graj jak arcymistrz:
http://gambit.strefa.pl/grajarc.html

o tych 2 ostatnich slyszalem ze są dla zawansowanych to nie wiem czy bylyby dla mnie wskazane
Moze są jakies lepsze ktorych nie wymienilem?
Powrót do góry

Pawlo
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Lis 10, 2005 3:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja bym ci polecał : "Gra środkowa" cz. 2 Kombinacja Romanowski 1998 r. 199 str. 35 zł - Jeśl w przeszłości "coś znaczyć" w szachach.
Powrót do góry

cola
Nowy

PostWysłany: Pon Lis 14, 2005 11:53 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kupilem wlasnie sztuke ataku i sztuke obrony.
W Piatek bylem na turnieju, gdzie 1 partie gralem z trenerem mlodzikow. Po debiucie - ocenilem pozycje na wspaniala do przeprowadzenia poswiecenia gonca na h7. Skoczek byl gotowy na wskoczenie na g5 i wieza zajela juz e1. Przeciwnik nie przyjal poswiecenia i przegral w kilku nastepnych ruchach.

Gdyby nie ta ksiazka - nie mialbym pojecia o czyms takim. DLatego jestem zwolennikiem podnoszenia wiedzy, wiec kupuje ksiazki i analizuje partie...
Powrót do góry

anand
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Lis 22, 2005 7:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Książki można też kupować na www.lukachess.com/ksiazki.html

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 1:58 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

zxczxc napisał:
Co myslicie o książkach
sztuka obrony:
http://gambit.strefa.pl/sztukaobrony.html
sztuka ataku:
http://gambit.strefa.pl/sztukaataku.html
mysl jak arcymistrz:
http://gambit.strefa.pl/myslarc.html
graj jak arcymistrz:
http://gambit.strefa.pl/grajarc.html

o tych 2 ostatnich slyszalem ze są dla zawansowanych to nie wiem czy bylyby dla mnie wskazane

A więc upatrzyłeś sobie ksiązki wydawnictwa Read Me. Mam 4 ich pozycje, w tym 2 ostatnie wymienione przez Ciebie. Wszystkie ksiązki z tej serii nie są łatwe do czytania, żeby nie powiedzieć odpychające. Będziesz musiał poświęcić bardzo wiele godzin na dokładną analizę z szachownicą żeby to wszystko dobrze zrozumieć ( ja się zabieram za to jak kot do jeża, a książki mam już ponad rok.... ). "Myśl jak arcymistrz" na razie nie polecam. Najpierw lepiej przeczytać "Graj jak......". W "Myśl jak...." znajdziesz w połowie to co w "Graj jak...", ale bardziej chyba rozwinięte i z pominięciem części tego, co było w "Graj jak....". A więc "Graj jak..." najpierw. To co cenię sobie w "Graj jak...." to rozdział dotyczący oceny pozycyjnej. Zanim doszedłem do 1400 to korzystałem tylko z jednej, jedynej książki, którą do tej pory ciepło wspominam. Była to "Wyprawa do krainy szachów" Awerbacha i Beilina, książka sprzed ćwierć wiecza. Było tam wiele ciekawych rzeczy. Ksiązka zaczynała się wprawdzie od nauki posunięć i zasad, ale dalej były debiuty ( około 32 warianty podstawowych otwarć ), były końcówki, a także ze 200 zadań, co w dużym stopniu ukształtowało mój zmysł kombinacyjny. Książka pisana była łatwo, przystępnie, choć obecnie do kupienia już tylko na allegro lub w antykwariatach szachowych Sad.

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 9:25 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na takim poziomie gry to książka "Myśl jak arcymistrz" odpada zdecydowanie. Nie wiem jak jest z "Graj jak arcymistrz", ale pewnie poziom trudności jest podobny.
Ja na kurniku mam ponad 1700, a "Myśl jak arcymistrz" w wielu momentach jest dla mnie za trudna, szczególnie w dziale "Planowanie".

Ja uważam, że na takim etapie gry człowiek bardzo szybko uczy sie z gry i z analizy własnych błędów. Graj dużo, analizuj swoje partie, a postępy będą. Jak już osiągniesz jakiś solidniejszy poziom gry, to wtedy zacznij pracować z podręcznikami.
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 9:51 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No tak, każdy ma własne zdanie co do wyboru książek. "Graj jak" to niewątpliwie książka dla zaawansowanych, co nie oznacza że nie może być czytana przez osoby rozpoczynające naukę gry. Zawsze coś-tam się zrozumie, a część zostanie w głowie na zasadzie "że gdzieś dzwonią ale nie wiadomo gdzie". Ale potem, wraz z zagłębianiem się w szachy, okaże się że naraz człowiek zaczyna kojarzyć pewne fakty, a niezrozumiałe rzeczy opisane w "Graj" stają się zrozumiałe na zasadzie olśnienia. To działa w obie strony. Np. jak analizuję jakąś partię graną przez GM-a to stwierdzam, że rozumiem ją, bo metody wykorzystane w niej były opisame, chociażby w "Graj". A jak czytam tą książkę, jakiś wybrany rozdział, to np. zauważam że faktycznie coś w tym jest, przecież to lub to wykorzystywał ten czy tamten GM w swoich partiach.

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 12:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

W sumie racja, coś tam zawsze sie nauczy. W końcu kombinacji nie musi liczyć tak jak jest tam w książce podane czasami na 10 ruchów do przodu, tylko może sobie ustawić pozycję na szachownicy i np. tylko 3 ostatnie posunięcia w pamięci obliczać.
Ale ja jednak mimo wszystko proponuję jak narazie zakup jakiś książek dla początkujących(a jest ich cała masa) oraz analizę własnych partii.
I oczywiście dużo grać!
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Lis 24, 2005 10:23 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cześć.
A może warto by tak, ostatnio wydana "Nauka gry w szachy, dla początkujących i zaawansowanych" Anatol Łokasto 29,90zł.
Jak dla mnie,i ciekawa,i z sensem i przydatna, zwłaszcza w analizie pozycji, planie gry w trzech fazach partii oraz grze końcowej.
Każdy jednak wybiera co lubi Smile
Pozdrawiam
Krzysiek J.

Czapajewo
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Lis 29, 2005 8:17 am
Temat postu: Anatol Łokasto
Odpowiedz z cytatem

HHaa ha ha - Anatol Łokasto - pamietam go z MPSM (służb mundurowych) -1 turniej wygrał w 2 czy 3 był 2. Typ powinien pisać książki z dziedziny fantazy. Takie kity nawijał - m.in. udawał że jego rodzina pochodzi z Sycylii - (no i koligacje z mafią jakieś okrutne mial-nie moze wrócić do sycylii). A ojciec miał swój okręt i zwiał z miłości wraz z nim do ruskich (przed 2 wojną światową). Dostał od samego Stalina pozwolenie na ten swój okręt no i jak wybuchła 2 wojna światowa stał sie jakimś admirałem łodzi podwodnych. Niedługo potem zginął a matka trafiła do obozu koncetracyjnego. No i jak obóz mieli ruskie oswobodzić niemcy chcieli pozabijać wszystkich - jakieś trucizny wsztykiwali no i jego mather miała takie zeby (stół podnosiła zębami)ze se tą trutkę odgryzła swoimi zębami. On osobiście nie żywi do niemców żadnych pretensji no bo stoi ponad tym wszytkim no i wie ze ta wojna mia jakiś sens. Po wojnie doświadczył Czytanie kart palcami to jego specjalność i wogole dużo by jeszcze pisać. W pewnym momencie myślałem ze UFO przyleci do nas. No ale sam człowiek jest gites a to ze umie ciekawe histrorie z rekawa nawijać to nawet jego plus. Z przyjemnością kiedy znowu zagram na tych mistrzostwach i spotkam się znim jeszcze raz.
Powrót do góry

Czapajewo
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Lis 29, 2005 9:08 am
Temat postu: Apropo ksiązek
Odpowiedz z cytatem

Ja osobiście zadko mam checi brania ksiązki w swoje rece. Ale od czasu do czasu sie to zdarza - szczególnie koncentruje się nad swoimi debiutami. Inne aspekty - czy to gra środkowa czy koncowa wychodzi mi w praniu poprzez tysiące partii rozegranych w wiekszości w kurniku. Miałem podobny rank jak ty jeszcze pare lat temu - teraz czesto przekraczam 1600. Ale to zasługa 3 lat grania i ciągłego analizowania swoich błędów. Nie było u mnie chyba partii która koło mnie przeszła. Starałem sie grać dłuższe partie. Mysle ze tyle tu i tam tego w necie jest ze i bez ksiązek mozna se spokojnie poradzić - oczywiście nie na zawodowy jakiś poziom.
Powrót do góry

kris
Nowy

PostWysłany: Pią Gru 02, 2005 10:58 pm
Temat postu: Prosba o pomoc
Odpowiedz z cytatem

Co myslicie o książkach

http://akonit.pl/p9214-mysl-jak-arcymistrz-szachy/

Moze znacie lepsze?

Prosze o opinie
Powrót do góry