| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
morton Skoczek

|
Wysłany: Wto Lis 08, 2005 4:03 pm Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: |
1. e4 - e5
biały skacze pionkeim o 2 pola od króla; czarny tak samo (pionki spotykają się na środku)
2. Gc4 - Sc6
b goniec (leufer) idzie po białych polach do linii środkowej szachownicy; cz skoczek (konik) od hetmana (królówki) skacze ponad pionkami na białe pole (c6) na przekątnej
3. Hf3 - b6
b hetman (królówka) wyjeżdza po skosie przed pionka i staje na białym polu; cz pionek stojący na białej przekątnej idzie o 1 pole
4. H:hf7 #
b hetman (królówka) bije pionka przy królu. W ten sposób atakuje króla, który nie ma możliwości ucieczki ani zbicia atakującej figury którą broni goniec (leufer). Powstał MAT. |
Czytając te forum, można się naprawdę uśmiać  |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Lis 08, 2005 4:23 pm Temat postu: |
|
|
|
Co ci się nie podoba (jest śmiesznego) w tym zapisie partii?!
Napisałem jak umiałem  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Wto Lis 08, 2005 4:51 pm Temat postu: |
|
|
|
| Kod: | Szewski mat, zwany też matem głupca, to najkrótsze możliwe w rozgrywce szachowej zakończenie partii matem - już w drugim posunięciu czarnych. Aby to było możliwe, białe muszą odsłonić własnego króla, przesuwając swoje piony f i g do przodu, np.:
1. f3 e5
2. g4 Hh4#
(zapis w szachowej notacji algebraicznej). Powstała pozycja jest przedstawiona na diagramie.
Szewskim matem nazywany jest również szybki mat na polu f7, np.:
1. e4 e5
2. Gc4 Gc5
3. Hh5 Sf6
4. Hxf7#
|
źródło http://pl.wikipedia.org/wiki/Szewski_mat |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
anand Nowy

|
Wysłany: Pon Lis 21, 2005 8:39 pm Temat postu: Re: Czy wiecie jak zrobić szewski |
|
|
|
| Dzambus napisał: | Jeśli można coś doradzić:spotykam gości którzy każdą partię zaczynają 1 e4 i po 1...e5 grają uporczywie 2.Hh5?! (bo po 2.Gc4 móglby ktoś poprzez 2...Sf6 popsuć im zabawę). Od pewnego poziomu przeciwnika taka taktyka zdecydowanie nie zdaje egzaminu, lepiej od razu uczyć się porządnych szachów
Mówiąc krótko: przy prawidłowej grze przeciwnika nie da się dać mata w 3 posunięciach  |
A co powiesz na to, że Nakamura(arcymistrz powyżej 2650) ostatnio tak gra? Więcej o tym w najnowszym yerbooku 76.
Jak ktoś chce to mogę podać parę partii Nakamury po 3.Hh5!? _________________ "Szachy to moje życie, ale moje życie to nie tylko szachy."
A.Karpow |
|
| Powrót do góry |
|
Dark_one_pl Nowy

|
Wysłany: Wto Sty 24, 2006 6:58 pm Temat postu: |
|
|
|
Dam głowę, że czytałem kiedyś o macie w 2 ruchu w partii mistrzów! było to jak dobrze pamiętam około 1810. partii nie przytoczę, ale poszukam tej karteczki  może znajdę... |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
Dark_one_pl Nowy

|
|
| Powrót do góry |