| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
estoril Hetman

|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 6:44 pm Temat postu: [ Ankieta ] III turniej forumowiczów- propozycje |
|
|
|
Proponuję ankietę , która ustaliłaby jedną z najważniejszych zasad w naszym pojedynku.
PS.Gdzieś mi umknęła trzecia opcja "jest mi to obojętne" ale to nic , wstrzymanie się od głosu nic w tej sytuacji nie wnosi a dwie najważniejsze opcje są.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:39 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 9:03 pm Temat postu: |
|
|
|
Oddaję głos za dozwoleniem.
Ponieważ nie widzę możliwości dokonania sprawczego niedozwolenia, zwyczjnie nie da się niedozwolić, a bez zakazu napewno będzie uczciwiej
Pozdrawiam
Krzysiek J. _________________ Ja Ciebie też |
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 9:53 pm Temat postu: |
|
|
|
To ja proponuję jeszcze ankietę: czy jesteś za tym, aby w naszym meczu pionki mogły się ruszać do tyłu?
Estoril, pewne sprawy nie powinne być poddawane pod głosowanie, są zasady których zmieniać nie należy, nawet jeśli większość będzie za. Bo demokracja lubi płatać figle, kto wie czy nie znalazłbym tu paru którzy dla jaj by mnie poparli z tymi pionkami i co wtedy? Zagramy że mogą się ruszać do tyłu?!
Tak jak przekroczenie czasu wg FIDE oznacza natychmiastową przegraną, a wg ICCF nie (za pierwszym razem może być np. ostrzeżenie), tak i korzystanie z jakiejkolwiek asysty w trakcie partii jest wg FIDE zabronione, a wg ICCF nie. Inne reguły, bo i specyfika inna. I nie zmieniajmy ich na siłę dlatego tylko że ktoś (czy nawet większość) próbuje być bardziej papieski od papieża. Cały świat gra wg tych zasad, a tu grupka zapaleńców próbuje je zmienić bo wydaje im się że tak będzie lepiej! Ja w każdym razie gram wg zasad: można korzystać z czego się chce, a pionki ruszają się tylko do przodu  Jeśli przegłosujecie inaczej, znowu pozostanie mi tylko rola kibica... _________________ pay attention or pay the price
 |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 10:21 pm Temat postu: |
|
|
|
Jestem na nie. |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 10:47 pm Temat postu: |
|
|
|
Brainw0rker nie mam nic przeciwko Twojej wizji zasad.Jak wcześniej wspomniałem jest mi to zupełnie obojętne.Staram się jedynie ustalić , czy nie ma zdecydowanego sprzeciwu odnośnie programów bo rozumiem też podejście tej strony i nie porównywałbym odejścia od tego elementu gry korespondencyjnej do odejścia od elementarnych zasad gry.Poza tym sama ankieta nie musi być wiążąca.Ważne są Wasze komentarze.Następna sprawa - nie jestem sędzią i nie ja będę decydował.Musimy wspólnie ustalić to i owo.Być może pytanie jest źle postawione.Być może trzeba było dać dwie opcje - "nie jestem przeciwny" i "jestem zdecydowanie przeciw" czy coś w tym rodzaju.Jak narazie pomimo wyniku ankiety widzę w Waszych komentarzach chęć gry klasycznej korespondencyjnej bez żadnych zmian.
Widać też , że strona przeciwna jest bardziej otwarta na kompromis-np.Ik85 jedyny , który w swoim komentarzu protestował napisał , że i tak będzie grał.Pisałem wcześniej , że gdzieś mi zginęła opcja "jest mi to obojętne" , kliknąłem więc na "jestem przeciw".Jako , że naprawdę jest mi to obojętne , mogę zmienić swój głos na "jestem za" i z 3-5 robi się 4-4.Jeśli nie ma zdecydowanych sprzeciwów możemy już zamknąć ankietę.
Wybierzmy jakieś tempo , jak sie da to też sędziego i zaczynajmy bo szkoda czasu.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:40 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
Wysłany: Pią Lis 18, 2005 10:47 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | | Jestem na nie. |
Krótko, zwięźle i na temat... Tylko na który? Nie ruszamy pionkami do tyłu czy nie wspomagamy się programami?  _________________ pay attention or pay the price
 |
|
| Powrót do góry |
|
Ediii Hetman

|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 12:00 am Temat postu: |
|
|
|
Ja jestem na tak...  Dlaczego? Bo z tych wszystkich posuniec komputera trzeba wybrac to najlepsze...znac jego idee! Poza tym...komputer nie jest najmadrzejszy...wiec wg mnie nic nie stoi na przeszkodzie korzystamnia z niego...materiał pomocniczy jak kazdy inny... _________________ Jeszcze nigdy, tak wielu, nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 12:30 am Temat postu: |
|
|
|
W szachach korespondencyjnych wszelkie wspomaganie jest dozwolone. Programy są najczęściej wykorzystywane do sprawdzania podstawek, przeoczeń itp.
Jeżeli nie można używać programu, to i nie można książek. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 12:42 am Temat postu: |
|
|
|
Myślę więc , że tę kwestię możemy uznać już za rozstrzygniętą.Czas przejść do tempa gry.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:41 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
larkis Nowy

|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 9:58 am Temat postu: |
|
|
|
Kto bedzie chcial to bedzie uzywal. Ja moge grac, ale boje sie ze zepsuje kiedys jakas partie, jako ze programu raczej uzywac nie bede. Chyba ze sobie jakis porzadny w koncu skombinuje.
Nigdy nie gralem korenspondencyjnie, ale tempo bym proponowal 2-3 dni na posuniecie. 3 dni zwlaszcza jesli bedziemy grali dwie partei na raz. Nie wiem czy cos w tym kierunku jest ustalone? Jedna czarnymi a druga bialymi od razu. Czy gramy jedna? |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 11:57 am Temat postu: |
|
|
|
Ciekawa propozycja.Ja jestem za.Co Wy na to?A jak macie inne to piszcie.I jeszcze jedno.Niech ktoś z doświadczeniem w takich grach coś o tych tempach w końcu napisze.Jak to jest z tym czasem.Czy np czas niewykorzystany jest dodawany do kolejnych posunięć?To raczej nie byłoby dobre.
Wracając do propozycji larkisa.Jak dla mnie jest idealna.Trzy dni powinny wystarczyć na znalezienie dobrych ruchów w obu partiach a dwie partie grane równolegle dodają atrakcyjności naszemu pojedynkowi.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:42 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 5:50 pm Temat postu: |
|
|
|
Strasznie psujecie bardzo ładny pomysł.
Czy naprawdę nie uważacie, że o wiele przyjemniejsza bylaby gra gdyby wszyscy grali bez żadnych pomocy??
To jest tak samo jak granie progiem na kurniku.
Jeżeli macie zamiar używać tego wszystkiego to ja rezygnuję z udziału w partii, bo będę strasznie zaniżać poziom grając samemu. Z dobrym programem szachowym nie mam żadnych szans  . |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 7:29 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja nie mam zamiaru używać programu.Dokładniej nie mam zamiaru używać go jako poszukiwacza i wykonawcy moich posunięć.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:42 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sob Lis 19, 2005 9:57 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | Strasznie psujecie bardzo ładny pomysł.
Czy naprawdę nie uważacie, że o wiele przyjemniejsza bylaby gra gdyby wszyscy grali bez żadnych pomocy??
To jest tak samo jak granie progiem na kurniku. | Przecież posunięcia nie będzie wykonywał program lecz MY/WY.
Co do czasu i tempa gry.
Jeżeli to ma być partia konsultacyjna, to (przynajmniej według mnie) powinno być minimum 7 dni na posunięcie. A dlaczego? Należy przecież: wymyślić posunięcie, przesłać do drużyny, obronić je (przedyskutować: co, dlaczego, z jakim planem gry, na podstawie jakiej oceny pozycji, ustalić plany taktyczne, ...)
Dlatego proponuję 70 dni na 10 posunięć
Przepisy gry ICCF
a to skrót: | Cytat: | 2. Korespondencja
(a) Posunięcia powinny być kolejno numerowane i przesyłane
...
4. Posunięcia i proponowane warianty
(f) Proponowane warianty obowiązują do chwili, w której odbiorca wykona
posunięcie różniące się od proponowanego.
6. Czas do namysłu i kary
(a) Każdemu zawodnikowi przysługuje 60 dni namysłu na każde 10 posunięć, chyba że warunki turnieju określają inne tempo gry. Jeśli zgodnie z §2(M) partia jest rozgrywana pocztą elektroniczną, wzajemnie akceptowane i uzgodnione z sędzią inne tempo gry może być stosowane.
(b) Czas zaoszczędzony przez zawodnika pozostaje do jego dyspozycji w
dalszej części partii. |
_________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Nie Lis 20, 2005 12:56 am Temat postu: |
|
|
|
No nie wiem , chyba to nie będzie partia konsultacyjna.Takie coś mogłoby się szybko zamienić w walkę kompów albo mecz arkoski kontra ktoś tam od nas.Chociaż oczywiście jak chcecie.Może się mylę.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:43 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
| Powrót do góry |
|
|