Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Mecz korespondencyjny
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 30, 31, 32  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 3:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Last_Knight napisał:
PS brainw0rker na prezy... kapitana nieturniejowiczówExclamation

Jedna fucha obsadzona na 5 lat do przodu, a w moim przypadku to przez kolejne 10, bo za 5 nie będę miał ukończonych 35 czego wymaga konstytucja Laughing
Co do drugiej, to pierwszeństwo należy się estorilowi - pomysłodawcy i starszemu "stażem" na forum.
I tak oto szlag trafił moją pięknie zapowiadającą się karierę... Sad

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 3:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Jeżeli Wy będziecie korzystać z książek, pomocy znajomych albo programów, to taki mecz ma taki sam sens, jak ściąganie na klasówce.

Swoich studentów wyrzucam za to na zbity pysk, i gdybym był adminem na jakimś serwerze gry bezpośredniej to tak samo robiłbym z cheaterami. Ale szachy korespondencyjne TO INNA BAJKA Exclamation

(sorry że podniosłem głos Smile ale wyłuszczyłem swoje racje i nie tylko ja, a Ty bez żadnej argumentacji znowu swoje...)

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 4:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Trudno sie nie zgodzić z tymi opiniami - z Twoją brainw0rker jak i z Twoją Ik85.Doskonale rozumiem podejście brainw0rkera - to człowiek ostatecznie decyduje i mając w tym wypadku duży czas do swoich obliczeń , analiz idt często wybiera ruch lepszy niż program szachowy a korzystanie ze wszystkich wyżej wspomnianych pomocy naukowych i komputerowych to jego praca , wkład włożony w to , aby uzyskać jak najlepszy efekt , dążenie do efektu doskonałego , czyli nie bezmyślne powtarzanie podpowiedzi programu ale porównanie jego analiz i obliczeń z własnymi i poszukiwanie rozwiązań faktycznie lepszych co jeszcze na dzisiejszym poziomie oprogramowania szachowego jest jak najbardziej możliwe.
Rozumiem też doskonale zdanie Ik85.Ot chociażby taki przykład : Mamy dwóch graczy - pierwszy z poziomem II kat. , drugi np znacznie słabszy coś ok V kat.Ten drugi ma najnowszą wersję Shreddera i wiedząc , że i tak nic lepszego nie wymyśli powtarza posunięcia swojego programu od początku do końca.Pierwszy ma ambicje większe , jakiś niezły program , korzysta z jego analiz ale też albo nic lepszego nie znajdzie (co jest prawie pewne) albo starając się nie powtarzać beznamiętnie posunięć programu rusza słabiej.Wynik takiej rywalizacji jest z góry przesądzony.Wygra ten , który ma lepszy program i sprzęt , w tym wypadku gracz o wiele słabszy , a dokładniej mówiąc wygra jego program.
W naszym przypadku prawdopodobnie nie będzie tak źle bo wyłaniając ruchy w drodze głosowania , będą one miały w sobie że tak powiem więcej "człowieczeństwa" niż programu.
Należałoby jednak znaleźć jakiegoś sędziego , który ostatecznie ogłosiłby zasady , jakich mamy się trzymać.Ja przystanę na każde.Znowu jako pierwszy przychodzi mi na myśl tpp.Oczywiście nie przeszkadza to w Jego ewentualnym udziale w meczu.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pon Lut 25, 2008 8:08 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 4:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja w każdym razie będę grał tak jak w normalnej partii. W czasie mojego ruchu nie bede nawet przestawiać figur. Podstawię- to trudno.
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 6:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Napisałem , że dostosuję się do każdych zasad tzn obojętne mi jest jakie one będą.Ale jak już będą , trzeba je przestrzegać.Poza tym jakie by nie były zapewniam , że będę korzystał ze wszystkiego dozwolonego oprócz podpowiedzi programów szachowych , nawet jeżeli to będzie dozwolone.Po prostu samodzielna gra jest dla mnie znacznie przyjemniejsza , zresztą nudzą mnie trochę analizy komputerowe.
Widzę , że wspomniane programy budzą największe kontrowersje więc możemy zrobić ankietę , czy ma to być dozwolone czy też nie.Będzie dozwolone - dobrze , kto będzie chciał będzie korzystał.Nie będzie dozwolone - też dobrze - zapominamy , że istnieją i gramy jak za starych dobrych czasów , kiedy jeszcze nie istniały.Reszta to kwestia wzajemnego zaufania.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pon Lut 25, 2008 8:09 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 6:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Fajny pomysł z tym meczem, jeśli można to piszę się na to. Ciekawe tylko, do której drużyny ewentualnie mnie włączycie, w końcu w jednym turnieju grałem, ale z gry w obecnie trwającym zrezygnowałem. Wink

P.S. Jestem za używaniem wszystkich dostępnych śródków wspomagających jakość gry, co nie znaczy, że sam je będę stosował. Lubię dochodzić do samodzielnych wniosków. Cool
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 7:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Świetnie , nasz meczyk staje się coraz silniej obsadzony.Myślę arkoski , że jesteś długo oczekiwanym wzmocnieniem drużynu Turniejowiczów.

Przypominam , że jest już ankieta w sprawie programów.Oddawajcie swoje głosy.Im szybciej ustalimy podstawowe zasady tym szybciej rozpoczniemy pojedynek.Namawiam też wszystkich , którzy jeszcze nie zadeklarowali chęci gry , do przystąpienia do naszej zabawy.

Trzeba też zrobić drugą ankietę , w kwestii tempa gry.Prawdę mówiąc już ją zaczynałem ale tak sobie pomyślałem , że nigdy nie grając gier korespondencyjnych mogę czegoś nie znać lub coś pominąć.Do głowy przychodziły mi tylko takie tampa: 1 ruch w 1 dzień i dalej w 2 dni , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , ale może istnieją jeszcze jakieś pośrednie czy coś w tym stylu.Tu trzeba głosu kogoś , kto gra korespondencyjnie.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pon Lut 25, 2008 8:09 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

morton
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 7:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Też się na taki meczyk pisze Exclamation Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 9:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To jest nas "Turniejowych" już siedmiu(wspaniałych:?: )
Petrosjan, Edii, Janczewski, lk85, kedzier15, arkoski, morton Smile
No to przyznacie, że "Turniejowych" już jest paka Smile
Pozdrawiam

PS. Wicie, rozumiecie, taka konkluzja, bez względu na to czym kto będzie myślał Very Happy jedni głową inni krzemem Smile i tak będzie weryfikacja, czyli wybór posunięcia przez ogół, sama propozycja posunięcia to jedno, a ile wspaniałych zakulisowych rozmów się odbędzie Very Happy
Dlaczego tak Question Po co Question A moim zdaniem to może tak lepiej Very Happy A mój plan jest taki Shocked Cool Razz
O to chodzi Smile Ruszymy mózgi, wymienimy poglądy, plany, strategie, taktykę(ooops, tutaj chyba krzemy wszystko wyjaśnią Rolling Eyes )
Jednym słowem podniesiemy swój poziom, przynajmniej wszyscy myślący Smile
Pozdrawiam
Krzysiek J.
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 9:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A jak widzicie samo rozgrywanie tego pojedynku ? Ja proponuję stworzenie osobnego tematu z przebiegiem gry, gdzie byłyby wklejane diagramy z pozycją, powiedzmy po każdym posunięciu. Kapitan druzyny pisałby na jakie posunięcie zdecydował się jego team i tworzyłby od razu diagram. I tak do końca bez zbędnego zabierania głosu. A po zakończeniu zmagań, każdy chętny mógłby dokonać własnej oceny zakończonej partii.

Ostatnio zmieniony przez petrosjan dnia Pią Lis 18, 2005 9:30 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 9:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

petrosjan napisał:
A jak widzicie samo rozgrywanie tego pojedynku ? Ja proponuję stworzenie osobnego tematu z przebiegiem gry, gdzie byłyby wklejane diagramy z pozycją, powiedzmy po każdym posunięciu. Kapitan druzyny pisałby na jakie posunięcie zdecydował się jego team i tworzyłby od razu diagram. I tak do końca bez zbędnego zabierania głosu. A po zakończeniu zmagań, każdy chętny mógłby dokonać własnej oceny zakończonej parti.

Jak najbardziej Exclamation
Tylko ja bym widział do każdego posunięcia ankietę(nie wiem czy można prowadzić ankietę ograniczoną tylko do wybranych osób Question ) tak by było jasne i widoczne jak rodzi się posunięcie danej drużyny.
Pozdrawiam
Krzysiek J.
Powrót do góry

brainw0rker
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 10:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wystarczyłoby chyba wysyłać swoje propozycje mailem do kapitana drużyny i ten by wybierał to z największą liczbą głosów (w razie tej samej ilości głosów - decydował) i zamieszczał w specjalnym do tego temacie. Mógłby też podawać kto co proponował - oczywiście ufamy naszym kapitanom ale kontrola to wyższy stopień zaufania Very Happy

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 10:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

brainw0rker napisał:
Wystarczyłoby chyba wysyłać swoje propozycje mailem do kapitana drużyny i ten by wybierał to z największą liczbą głosów (w razie tej samej ilości głosów - decydował) i zamieszczał w specjalnym do tego temacie. Mógłby też podawać kto co proponował - oczywiście ufamy naszym kapitanom ale kontrola to wyższy stopień zaufania Very Happy

Myślę , że to najlepsze rozwiązanie.Z podawaniem propozycji posunięć wszystkich członków drużyny włącznie.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pon Lut 25, 2008 8:10 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 11:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeśli kontrola i przesyłanie propozycji mailem, to tym razem proponuję utworzenie w programie pocztowym nowej grupy i dodanie do niej członków zespołu. Wówczas każdy wysłany mail z propozycją wykonania posunięcia dochodzi do wszystkich uczestników zabawy. Kapitan może sobie decydować i podawać ile osób i na co głosowało, a i reszta wie czy to prawda Smile.

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Lis 18, 2005 11:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Też dobrze.Mówisz petrosjan o mailach na skrzynkę , bo ja myślałem bardziej o PW?

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pon Lut 25, 2008 8:10 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 30, 31, 32  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 3 z 32