Wysłany: Wto Lis 15, 2005 5:05 pm Temat postu: III turniej forumowiczów- propozycje.
Wpadłem na (moim zdaniem) ciekawy pomysł dotyczący formy III turnieju forumowiczów.
Proponuję taką oto formę tego turnieju:
1. Pierwsza częśc turnieju będzie dokładnie taka sama jak w I i II turnieju forumowiczów, czyli każdy z każdym rozgrywa po 2 partie.
2. I tutaj nowość - podział na 2 grupy: grupę mistrzowską i grupę spadkową (przypomniała mi sie polska liga chyba 3 lata temu byla taka formuła ). Do grupy mistrzowskiej zaliczać sie będą osoby, które po zakończeniu części pierwszej będą zajmować pozycję w pierwszej częsci tabeli, a do grupy spadkowej zawodnicy, którzy będą zajmować miejsce w drugiej części tabeli.
3. W każdej z dwóch grup proponuję rozegranie nie 2 partii jak to było do tej pory, tylko po 4 partie.
Plusy mojego pomysłu:
- jakaś nowość, bo jeden i ten sam system rozgrywek może sie szybko znudzić,
- większa motywacja zawodników słabszych, którzy na zwycięstwo w całym turnieju raczej nie liczą, a tak to w swojej grupie będą mieli dużo większe szanse na zwycięstwo;
- turniej będzie dłuższy.
Cześć.
Pomysł dobry bo świeży oddech zapodaje, tylko gdzie będą spadać spadkowicze
A może po sesji zasadniczej jak w NBA playoff pierwszych ośmiu gra rzeczywiście po cztery partie, ale 1z8, 2z7, 3z6, 4z5 a potem zwycięzca 1z8 ze zwycięzcą 4z5 a zwycięzca 2z7 ze zw 3z6 też cztery partie a później wielki finał z 6 partii
W przypadku remisu w sesji playoff decydowałyby bezpośrednie wyniki z sesji zasadniczej a jeśli i to nie dawałoby roztrzygnięcia to miejsce w tabeli
Dopiero byłoby po co walczyć
Co Wy na to
Nie no nigdzie nie spadają . Walczą po prostu w oddzielnej grupie. Nazwę grupy oczywiście można zmienić, jak ktoś ma jakiś lepszy pomysł. Może taki podział grup:
- grupa A,
- grupa B.
Moim zdaniem jest to dużo solidniejsza forma niż system pucharowy. W systemie pucharowym dużo od losowania zależy.
Moim zdaniem wiele osób będzie miało większą motywację do gry. Teraz np. zajęcie 5 miejsca w turnieju to żadna motywacja, a w tym systemie co podałem każda osoba chce mieć to 5 miejsce, żeby sie dostać do grupy A(jak gra w sumie 10 zawodników). I już osoby ze środka tabeli walczą jak lwy o to 5 premiowane miejsce.
Wygrana w grupie B to też jakieś osiągnięcie. W końcu zwycięstwo w swojej grupie to sukces.
Nie tylko kibicują ale i grają o swoje miejsca! Bo przecież kołówka to tylko eliminacje.
Proponuję aby w play-off było jak w hokeja: wynik wystarczający do wygrania meczu, zależał od miejsca i punktów z eliminacji (opłacałoby się mieć lepsze miejsce w kołówce ale przeciwnik też miałby szanse). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński
Ja jestem za tym, żeby pierwszą część turnieju potraktować tylko i wyłącznie jako eliminacje do poszczególnych grup. Po tym wyniki skasujemy i od nowa zaczyna zabawę w 2 grupach . Ale to są narazie tylko propozycje. Na głosowanie przyjdzie czas .
Cześć.
lK85:
czy Ty proponujesz podział zawodów na dwie grupy(liga)?
Myślę, że do tego jest nas za mało
Jeżeli dobrze Cię zrozumiałem to widziałbyś, sesję zasadniczą i potem podział na dwie grupy niższą, w której się walczy o ? miejsce, zwycięstwo w tych zmaganiach owocowałoby awansem dla zwycięzcy do grupy wyższej i możliwości dalszej walki o 1miejsce. Jeżeli tak to w pewnym momencie grupa wyższa by się nudziła(czekając), albo zwycięzca z grupy niższej musiałby grać wszystkie partie pod rząd, bo przeciwnicy swoje by już mieli rozegrane.
Sorki, że długo, ale to trudna sprawa.
tpp:
oczywiście, że można i tak, to nawet byłoby ciekawsze, bo wtedy wszyscy grają
Pozdrawiam
Krzysiek J.
Nie ma czegoś takiego jak awans do wyższej grupy. Jest zwyciężca grupy A, czyli zwyciężca całego turnieju i jest triumfator grupy B. Wtedy następuje koniec turnieju. Żeby być w grupie A to trzeba dobrze zagrać w eliminacjach.
Mnie zależy na tym, żeby każdy miał jak największą motywację. Nawet teoretycznie najsłabsi zawodnicy będą mieli cały czas jakąś motywację. Najpierw mają szanse na zajęcie miejsca w pierwszej części tabeli, a jak to im sie nie uda, to będą walczyć o czołowe miejsca w swojej grupie.
Oba pomysly mi sie podobaja:) Musimy wszytko na spokojnie przemyslec.
Byloby to pewne urozmaicenie.
Mozna grac tak jak proponuje lk85.
Jednak trzeba by sie tez przygotowac na ewentualnosc ze zglosi sie wiecej zawodnikow i miec dwie propozycje co do turnieju.
Bo gdyby zawodnikow jakims cudem uzbieralo sie np. kolo 15-20 to turniej niemilosiernie by sie ciagnal. Ale w sumie ma to tez swoje zalety:)
Mozna tez zrobic najpierw podzial na grupy, a potem dalej lepsi ze soba, slabsi ze soba. Tylko tu pojawia sie minus losowania i ewentualnego rozstawiania w grupach eliminacyjnych. No i nie wszyscy mieli by mozliwosc spotkania sie z mistrzem.
Play-off tez mi sie podoba. Trzeba by wczesniej walczyj o lepsze miejsce i rozstawienie.
Dlluuuuuuga droga przed nami.
tpp napisał:
Proponuję aby w play-off było jak w hokeja: wynik wystarczający do wygrania meczu, zależał od miejsca i punktów z eliminacji (opłacałoby się mieć lepsze miejsce w kołówce ale przeciwnik też miałby szanse).
Rozumiem ze chodzi Ci o to ze zawodnikowi rozstawionemu wyzej(czyli wyzsze miejsce w eliminacjach) wystarczalby remis do awansu dalej tak?
Pomysl ciekawy i tez budzi emocje.
P.S. Moge wiedziec w jakiej lidze tak jest?
Biorąc pod uwagę tempo, w jakim toczyły się dotychczasowe turnieje, w III turnieju forumowym na zaproponowanych zasadach wyłonicie Mistrza Forum'2008 Kombinujecie Panowie jak koń pod górkę, cały świat dąży do skrócenia czasu trwania imprez (i partii) żeby uczynić je bardziej widowiskowymi, a Wy dokładnie pod prąd... Nie można by się umówić na jakiś konkretny choć odległy termin (na przykład niedzielny wieczór za 2 - 3 tygodnie, tak żeby każdy mógł sobie to zaplanować i zorganizować czas), zrobić turniej na kurniku tylko dla forumowiczów o liczbie rund liczba uczestników - 1 na jakiś "normalny" czas, 5 - 10 min? Pewnie za proste, nie? Ja bym tam chętnie wziął udział w takiej imprezie. Ale na proponowanych dotychczas warunkach - nie ma szans! Wiecie, palę papierosy, istnieje za duże ryzyko, że nie dożyłbym końca... _________________ pay attention or pay the price
Nie można by się umówić na jakiś konkretny choć odległy termin (na przykład niedzielny wieczór za 2 - 3 tygodnie, tak żeby każdy mógł sobie to zaplanować i zorganizować czas), zrobić turniej na kurniku tylko dla forumowiczów o liczbie rund liczba uczestników - 1 na jakiś "normalny" czas, 5 - 10 min?
Wiecie, palę papierosy, istnieje za duże ryzyko, że nie dożyłbym końca...
Cześć.
To też jest ok propozycja, można by w ten sposób grand prix sobie rozegrać. Mam na myśli cykl turniejów, wszystko to oczywiście w trosce o zdrowie kolegi
Tyle tylko, że to już chyba przechodziło próbę ognia i nie zdało egzaminu
Pozdrawiam
Krzysiek J.
PS. wbrew pozorom nie tak łatwo spędzić o tej samej porze dnia i godzinie w jednym miejscu Nas-Forumowiczów
Jest zwyciężca grupy A, czyli zwyciężca całego turnieju i jest triumfator grupy B. Wtedy następuje koniec turnieju. Żeby być w grupie A to trzeba dobrze zagrać w eliminacjach.
Idąc tym tokiem myślenia to w skrajnym przypadku można podzielić 10. zawodników na 5 grup.
lk85 napisał:
Mnie zależy na tym, żeby każdy miał jak największą motywację. Nawet teoretycznie najsłabsi zawodnicy będą mieli cały czas jakąś motywację. Najpierw mają szanse na zajęcie miejsca w pierwszej części tabeli, a jak to im sie nie uda, to będą walczyć o czołowe miejsca w swojej grupie.
Upierając się przy play-off, to cały czas jest motywacja. W eliminacjach walka o miejsce dla lepszego startu. W pucharówce walka o miejsce lepsze niż było w kołówce. Teoretycznie to mając w eliminacjach miejsce ostatnie, można wygrać cały turniej. A jakie będą emocje! _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam,Tomasz Ptaszyński
Mrozik zrobił turniej jednodniowy na kurniku...i co?? i nikt sie oprócz niego nie zjawił.... _________________ Jeszcze nigdy, tak wielu, nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym