Wysłany: Sob Paź 29, 2005 3:13 pm Temat postu: 10 pytań na temat Fritz 7
Witajcie
Mam prośbę. Trzy tygodnie temu zakupiłem program Fritz 7 w języku Polskim. Bardzo chciałbym dobrze z niego korzystać, więc zapoznałem się z całym plikiem pomocy, który jest do niego dołączony, mimo to nie znalazłem w nim kilku rzeczy. Bardzo proszę napiszcie mi:
1.Gdzie ustawić podświetlenie ostatniego ruchu? Ułatwi mi to śledzenie partii mistrzów z bazy danych.
2.Gdzie ustawić funkcję wyświetlania proponowanego ruchu? Czy koniecznie muszę korzystać z klawiszy Shift + ?, by uzyskać podpowiedź?
(Wcześniej korzystałem z WinBoarda w nim, na górnym pasku widziałem, jaki ruch proponuje)
3.Jak samemu wpisać grę? (chciałbym przepisać kilka z książki)
4.Jak korzystać z szachownicy analizy? (Okno-Przełączanie okien-Szachownica analizy)
5. W jaki sposób najlepiej analizować swoje gry? Która analiza dostarcza najwięcej praktycznych podpowiedzi. Gram w szachy półtora roku.
Kiedyś słyszałem, że Fritz 7 podaje informację, że na przykład jakaś figura straciła szansę rozwinięcia się, niestety nie potrafię znaleźć tej opcji.
Czy program ten po przeprowadzeniu analizy podaje, który ruch był zły i jak należało się ruszyć? Jeśli tak to gdzie ustawić opcję pokazywania takich podpowiedzi?
6.Czym się różni: Partia – nowa gra od Plik - nowe – tryb przyjazny?
7. Jak przenieść partie zapisane w WinBoard do Fritza 7?
8. Jak przegrać Fritza na dysk twardy, bym nie był zmuszony do korzystania z CD z tym programem (mój napęd CD głośno chodzi i zagłusza mi głos lektora) – po zainstalowaniu na dysku C bez CD nie komentuje ruchów
9. Czy jest możliwość przetłumaczenia komentarzy generowanych przez program na język polski, tak by przy każdej następnej analizie program wyświetlał komentarze w naszym języku? Jaki plik należałoby zmodyfikować?
10.Czy w internecie jest gdzieś strona poświęcona Fritzowi 7 w języku polskim?
Bardzo będę wdzięczny za wszystko co w tej sprawie dla mnie zrobicie. Pozdrawiam Robert
Myśle że nie dostaniesz zbyt wiele odpowiedzi. W każdym bądź razie ja odpowiadam na pytanie 8. Można stworzyć dysk wirtualny i "skopiować" płytę na twardziela - można to zrobić za pomocą programów np. Alcochol 120%, Virtual CD(najlepiej 5), Paragon CD-ROM Emulator itp. Minusem tego rozwiązania jest to że tyle ile "ważą" pliki na płycie tyle zajmą miejsca na twardym dysku.