| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sro Paź 19, 2005 8:09 pm Temat postu: Ciekawa sytuacja. |
|
|
|
Dzisiaj wpadłem po południu na kurnik i grał tam czerwony z silnym pomarańczowym. Partia wyglądała następująco(białymi grał czerwony):
1. d4 e6 2. c4 f5 3. h3 Nf6 4. Bg5 Ne4 5. Bxd8 1-0
niestety czarne miały jakieś problemy z łączem i przegrały. Jednak ciekawe jest to, że czarny wcześniej napisał, że dziękuje za gre, czyli chciał sie poddać bo nie zauważył, że skoczek jest związany(partia trzyminutowa). Ja też na pierwszy rzut oka uznałem, że to podstawka. Jednak jak drugi raz spojrzałem na pozycję to zauważyłem ciekawy ruch dla czarnych ratujący sytuację 5....Gb4 po którym to byłaby ciekawa partia. Podałem więc po partii to posunięcie i zaciekawiło mnie to, że ani ten pomarańczowy ani czerwony z początku nie widzieli tego posunięcia.
Jak widać czasami ruch ktory uznajemy za podstawkę może sie okazać przypadkowo wykonanym dobrym posunięciem  . |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
Wysłany: Sro Paź 19, 2005 11:04 pm Temat postu: |
|
|
|
| Last_Knight napisał: | 5. ... Gb4+ 6. Sc3 S:c3 7. Hb3 i pozycja nie jest już ciekawa  |
Jeśli nie wydarzy się cud (a na 3' zdarzają się często ) to jest kompletnie przegrana. Czasem czerwoni mają rację  _________________ pay attention or pay the price |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Czw Paź 20, 2005 9:48 am Temat postu: |
|
|
|
Tylko że w grze na 3 minuty nie jest łatwo znaleźć wygrywające posunięcie  . |
|
| Powrót do góry |
|
Pawlo Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pią Paź 21, 2005 2:44 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja też kiedyś byłem zdecydowanym przeciwnikiem gier na 3 minuty, ale zmieniłem zdanie. Gra na 3 minuty wymaga sporego strategicznego myślenia. Powiedzmy że ty masz 2 minuty czasu ale masz przegrywające straty materialne, a przeciwnik ma 1 minutę do końca, ale ma zdecydowaną przewagę. W takiej sytuacji trzeba naprawdę strategicznie myśleć, żeby wykończyć rywala na czas lub zmusić go do podstawek. To jest moja strategia na 3 minuty. Rzadko sie zdarza żebym to ja miał gorszy czas od rywala  . |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pią Paź 21, 2005 2:55 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | | Gra na 3 minuty wymaga sporego strategicznego myślenia. Powiedzmy że ty masz 2 minuty czasu ale masz przegrywające straty materialne, a przeciwnik ma 1 minutę do końca, ale ma zdecydowaną przewagę. W takiej sytuacji trzeba naprawdę strategicznie myśleć, żeby wykończyć rywala na czas lub zmusić go do podstawek. | Nie łąpię... co ta startegia ma wspólnego z szachami? |
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
Wysłany: Pią Paź 21, 2005 3:06 pm Temat postu: |
|
|
|
| Lysy napisał: | | Nie łąpię... co ta startegia ma wspólnego z szachami? |
Jak długo w szachy grają ludzie nie maszyny - ma, i to bardzo dużo! Wystarcza nawet, by zdobyć mistrzostwo świata (vide Misza Tal) _________________ pay attention or pay the price |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pią Paź 21, 2005 4:01 pm Temat postu: |
|
|
|
Nie będę tutaj kłamał i przyznam sie szczerze, że jak gram na 3 minuty to gram na czas. Moim głównym założeniem jest wtedy wykończyć rywala na czas, no ale jak sie nadarzy okazja to oczywiście mata też mogę dać  .
Dłuższych partii to nie dotyczy oczywiście. |
|
| Powrót do góry |
|
malutki1989 Nowy

|
Wysłany: Wto Lis 29, 2005 12:06 pm Temat postu: Białe a czarne |
|
|
|
Na 3 min rewelacyjne wyniki osiągam białymi ale gdy gram czarnymi uzyskuje około 50% pkt:( To dziwne bo przy grze dłuższej wyniki białymi i czarnymi niejwięcej pokrywają się! ! ! Ciekawe...
Ps. Jest tu ktoś ze Starogardu Gdańskiego?? |
|
| Powrót do góry |
|
|