Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

I Turniej Forumowiczów
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 20, 21, 22

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 12, 2005 11:41 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pierwszy turniej był bezrankingowy. Zastanawiam się czy tego nie zmienić:
minusy i plusy:
  • obawa "wysoko rankingowców przed grą z nisko rankingowcami
  • ujemny wpływ wyniku na ranking
Jak wyeliminować "obawę o ranking"? Można grać pod innym/nowym nickiem (w turnieju powinien obowiązywać jednak przez cały czas (wszystkie partie) jeden nick).
  • zapis partii zostaje na serwerze (kurnik)
  • dodatni wpływ wyniku na ranking
  • dodatni wpływ rankingowania na wynik partii (większe motywacje)

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 12, 2005 12:08 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No ale jaka to motywacja grać pod nowym, specjalnym nickiem?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 12, 2005 12:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To tylko taka propozycja dla tych "co się boją" Rolling Eyes
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 12, 2005 4:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
To tylko taka propozycja dla tych "co się boją" Rolling Eyes

Czyli dla mnie Very Happy. Ale ranking to ranking i obojętnie pod jakim nickiem bym nie grał to zawsze będzie wiązał mi ręce Sad.

Odnośnie zapisów partii na kurniku, to pamiętajcie że sa one tam trzymane tylko pól roku. Raz na jakiś czas trzeba je będzie przerzucić do pgn.

No i czas gry.... Ja bym proponował 30 minut bez czasu dodawanego. Dlaczego ? Bo daje szansę starannego rozegrania partii i nieco głebszej analizy pozycji. Osoby które proponowały krótszy czas nie musza przecież zużywać do końca ich własnego, tylko mogą myśleć na czasie rywala, jesli uważają że się guzdrze i jest za wolny Smile. Czasu dodatkowego nigdy nie lubiłem. Miałem już przez to kilka wpadek.

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 12, 2005 4:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

petrosjan napisał:
Czasu dodatkowego nigdy nie lubiłem. Miałem już przez to kilka wpadek.

Shocked

Jak można mieć wpadkę z powodu przyrostu czasu?
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 12, 2005 5:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
petrosjan napisał:

Shocked

To proste. Będąc przyzwyczajonym do ściśle wyznaczonego czasu i widząc, że rywalowi zostawały sekundy do końca, nie raz chciałem efektownie skończyć partię i...... oddawałem np. hetmana wykonując bicie Smile. No i wyobraźcie sobie teraz moje zdziwienie, jak oglądałem oczekując na zakończenie partii ponowny przyrost czasu przeciwnika, z posunięcia na posunięcie.... Very Happy

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 12, 2005 6:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

petrosjan napisał:
wojtzuch napisał:
petrosjan napisał:

Shocked

To proste. Będąc przyzwyczajonym do ściśle wyznaczonego czasu i widząc, że rywalowi zostawały sekundy do końca, nie raz chciałem efektownie skończyć partię i...... oddawałem np. hetmana wykonując bicie Smile.

Aaaa, dobrze Ci tak, chciałeś na czas wygrać? Wink

A tak na poważnie --- niezależnie od tego, czy lubisz przyrost, czy nie (czy jesteś przyzwyczajony), nie uważasz eliminacji takich sytuacji za główną jego zaletę?
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 12, 2005 9:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Czy ja wiem ? To tak, jak z biegiem zawodników do mety. Rywal Cię wyprzedza, a Ty nie wiesz czy rzucić wszystko na jedną szalę i ostatkiem sił próbować go dorwać, czy też odpuścić i czekać aż się zmęczy..... Jeśli meta będzie tuż za zakrętem wygra, jeśli 3 km dalej, może się zmęczy i go wyprzedzisz Very Happy. Tak samo w szachach, lubie wiedzieć ile mam czasu do końca, ile ma rywal i kiedy wywrzeć odpowiedni nacisk czy też ryzykować poprzez kombinację losy partii.....

Ale jeśli będziecie chcieli grać z czasem dodawanym, to ja broni nie składam. Przestanę najwyżej liczyć na wygraną poprzez niedoczas rywala i na swoje umiejętności do stwarzania sytuacji patowych, bo ten numer przy sporym czasie w końcówce raczej nie przejdzie Sad. Co innego jak na rywalu ciąży presja czasowa Very Happy. No i oczywiście przeciwnik lub ewentualnie kibice obserwujący partię będą musieli mi przypominać że gram z czasem dodawanym, bo Petrosjanowi, nawet jak o tym wie, to się zdarza zapomnieć, ku uciesze kibiców i przeciwnika.... Smile

morton
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Wto Wrz 13, 2005 7:49 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

petrosjan napisał:

Osoby które proponowały krótszy czas nie musza przecież zużywać do końca ich własnego, tylko mogą myśleć na czasie rywala, jesli uważają że się guzdrze i jest za wolny Smile

Z całym szacunkiem dla Ciebie, to co tutaj napisałeś jest delikatnie mówiąc bezsensowne... Tzn, że mam Ci po prostu dać ze 20 minut fory!? Rolling Eyes Wtedy partia może faktycznie będzie trwała tyle jakbyśmy grali tempem P'15... (proponowałes P'30)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 13, 2005 8:14 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dlaczego miałoby to być bez sensu ? Właśnie po to proponowałem P'30, żeby był wilk syty i owca cała... Osoby wolno myślące i lubujące się w analizie wielu wariantów wykorzystają czas w pełni, a osoby które grają szybciej, szczególnie jeśli 2 takie spotkaja się przy stole, załatwią partie w 5 minut.... A czy to sa fory, że ktoś gra szybciej, a ktoś wolniej ? Nie sądzę. Jak będzie potrzeba to przeciez można zwolnić.... Nikt nie każe jednemu zawodnikowi wyrobić się w 30 minut, a drugiemu w 15, bo chciał grać na 15 minut Very Happy. A szybsza gra wcale nie musi oznaczać jakościowo gorszej, co nalezy uwzględnić w przypadku takich zawodników jak np Arkoski.

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 13, 2005 8:25 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

morton napisał:
petrosjan napisał:

Osoby które proponowały krótszy czas nie musza przecież zużywać do końca ich własnego, tylko mogą myśleć na czasie rywala, jesli uważają że się guzdrze i jest za wolny Smile

Z całym szacunkiem dla Ciebie, to co tutaj napisałeś jest delikatnie mówiąc bezsensowne... Tzn, że mam Ci po prostu dać ze 20 minut fory!? Rolling Eyes
To nie jest bezsensowne. A i wiele osób tak robi, dając takie "nieświadome fory".
Jeżeli grając na P'15 przegrasz w 5minut na swoim zegarze przy czasie zużytym przez przeciwnika 12,5minuty to "dałeś" mu fory. Co innego jak wygrasz (przy remisie też grałeś "for").

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 20, 2005 1:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Gratulacje dla najlepszych Exclamation Exclamation Exclamation
Czekam na następny turniej, bez względu na to jaki będzie czas, granie z Wami to czysta przyjemność i wpaniała rozrywka.
Jeszcze raz gratulacje i dzięki wielkie za walkę Smile
Pozdrawiam
Krzysiek J.

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 20, 21, 22
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 22 z 22