| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2005 10:14 am Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | Pierwsze posunięcia są raczej oczywiste:
1. c7 Wd6+
2. Kb5 Wd5+
3. Kb4 Wd4+
4. Kb3 Wd3+
5. Kc2 ...
kto poda dalej? |
Zgodnie z tym, co pisałem:
5... Wd4
I nie daj Boże promować do hetmana, bo po 6...Wc4 7. Hxc4 mamy pata. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2005 11:36 am Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | Tak przewidywał J. Barbier w swoim studiu. Lecz Fernando Saavedra spojrzał inaczej na tą samą pozycję i stwierdził, że remis go nie interesuje i ... poprawił zadanie zmieniając z "remis" na "wygrana"  |
Ale jak to poprawił zadanie? W tym, co podałeś, białe wygrywają tak czy inaczej... |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2005 11:56 am Temat postu: |
|
|
|
"Poprawił" rozwiązanie. J.Barbier ułożył (według niego) remis, a F.Saavedra zmienił podpis na "wygrana"
Dlatego zadanie ma 2 autorów.
Rozwiązanie podam wieczorkiem. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2005 12:09 pm Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | "Poprawił" rozwiązanie. J.Barbier ułożył (według niego) remis, a F.Saavedra zmienił podpis na "wygrana"
Dlatego zadanie ma 2 autorów.
Rozwiązanie podam wieczorkiem. |
Ale jakie rozwiązanie? Inne niż promocja do wieży? Bo jak rozumiem, chodzi o to, że można mimo wszystko promować do hetmana? |
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2005 4:53 pm Temat postu: |
|
|
|
Następnie promujemy piona na wieżę on daje swą wieżę na linię a bo grozi mat a my dajemy króla na b3 i albo mat albo wieża . |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2005 6:51 pm Temat postu: |
|
|
|
| kedzier15 napisał: | | Następnie promujemy piona na wieżę on daje swą wieżę na linię a bo grozi mat a my dajemy króla na b3 i albo mat albo wieża . |
No tak, innej drogi nie ma, ale przecież już to podałem --- po prostu zrozumiałem, że chodzi o coś innego niż promocja do wieży, która mimo wszystko nie pozwoliłaby czarnym wymusić remisu  |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2005 10:02 pm Temat postu: |
|
|
|
tpp
Czego używasz do robienia tych GIF-ów? Kleisz klatki w programie graficznym, czy w czymś dedykowanym? |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Czw Wrz 15, 2005 11:10 pm Temat postu: |
|
|
|
hmmm, jak by Ci tu powiedzieć ...
Po prostu jak szukałem czegoś o pierwszym autorze (J.Barbier) - bo wiedziałem o nim tylko z książki J.Awerbacha (Ю. Авербахa) - to znalazłem TO na stronce (i skorzystałem kopiując link do pliczku) i Wam (forumowicze) go (dziełko) przedstawiam.
THE DISCOVERY OF THE SAAVEDRA
(proszę wziąć pod uwagę, że jest tam już zapomniana (zapominana) notacja opisowa) _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
|