| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2005 3:04 pm Temat postu: |
|
|
|
| wojniz napisał: | Dogrywki kiedy??  | W pierwszy tydzień nowego roku, bo później to są ferie. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2005 3:29 pm Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | 1. Tempo gry
jest propozycja aby zwiększyć do 30minut. |
Już chyba lepsze byłoby 15+30 niż 30+0. Bez pewnego minimalnego przyrostu tempo w ogóle nie idzie za długością partii, a porządne końcówki z miejsca odpadają. Na 20 posunięć jest tyle samo, co na 80.
Sam bym proponował co najmniej 30+30. |
|
| Powrót do góry |
|
wojniz Pion

|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2005 3:32 pm Temat postu: |
|
|
|
moze lepiej 20+30 |
|
| Powrót do góry |
|
morton Skoczek

|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2005 3:56 pm Temat postu: |
|
|
|
A ja jestem za tym żeby zostawić tempo 15 minut... Jeżeli zwiększycie tempo do 30 to nie zagram... Zanudzę się przed tym kompem... Co innego zagrać długą partię na żywo, a co innego gapiąc się cały czas w monitor... Proponuję zrobić jakieś głosowanie... |
|
| Powrót do góry |
|
wojniz Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
mattihau Wieża

|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2005 4:32 pm Temat postu: |
|
|
|
hmm mi w sumie jest obojętne wiadomo im dłuzszy czas tym lepsze partie ale znowu ta sprawa o której mówi morton ze przed ekranem gapiac sie na szachownice można bedzie zasnąć co inego zwykła deska
ale ja za tempem 30 min podpisuje sie obiema(obydwoma??) rękami. _________________ Mateusz Hauschild
gg : 5806589 |
|
| Powrót do góry |
|
larkis Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2005 4:48 pm Temat postu: |
|
|
|
Tak jak pisze tpp może być 30 minut i to chyba by było najrozsądniejsze - popieram te tempo . |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2005 4:54 pm Temat postu: |
|
|
|
| morton napisał: | | A ja jestem za tym żeby zostawić tempo 15 minut... Jeżeli zwiększycie tempo do 30 to nie zagram... Zanudzę się przed tym kompem... Co innego zagrać długą partię na żywo, a co innego gapiąc się cały czas w monitor... Proponuję zrobić jakieś głosowanie... |
Panowie, a co Wam szkodzi grać na normalnej desce? Ja gram na swojej turniejówce, a na ekranie tylko wprowadzam ruchy (niestety, nie na Kurniku, bo mi za nic dźwięk w tym aplecie Javy nie chce działać, a w 2D, zwłaszcza tak tragicznym, niewiele "widzę" ). Muszę nową Javę wypróbować, cały czas zapominam...
Zresztą 30+30 to i tak byłoby minimum minimów. Nie mówię, żeby porównywać do klasycznego, 7-godzinnego tempa, ale już standardowe wynosi obecnie 90+30. Wiem, że net to net, ale po to jest deska i karta dźwiękowa, aby z nich korzystać --- nie namawiam nikogo na kupno elektronicznej szachownicy (http://www.dgtprojects.com/eboard.htm), ale przy odrobinie uwagi (coby dobrze bierki ustawiać) gra się w necie cudownie. Im dłużej, tym lepiej (ostatnio 30+60 do 90+30) I chyba elementarna jakość gry jest warta odrobiny zachodu i cierpliwości?
Zresztą niezależnie od ostatecznego wyboru, ważniejszy jest przyrost niż podstawowy czas --- krótsze partie (pod względem liczby posunięć) będą pewnie trwały nieco krócej, a dłuższe będą mogły trwać nieco dłużej. A nie że dojdzie do końcówki pionkowej i kupą mości panowie, bo zostało pół minuty na kilkadziesiąt ruchów...
Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Wto Wrz 06, 2005 5:01 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2005 4:58 pm Temat postu: |
|
|
|
Z tego co zauważyłem, to WSZYSCY jesteśmy AMATORAMI.
Głosów wiele. Dlatego proponuję wypośrodkować i zagrać tempem 20'+15" na ruch a, wtedy i wilk syty i pies cały  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2005 6:18 pm Temat postu: |
|
|
|
Mi to nie robi różnicy chcę tylko by nie siedzieć za długo nad tymi partiami bo nie wiem czy czas będę miał. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Wto Wrz 06, 2005 8:47 pm Temat postu: |
|
|
|
15-20 minut. |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
Wysłany: Sro Wrz 07, 2005 6:46 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja jestem za znacznym skróceniem tempa gry i dzięki temu jestem też w znacznej mniejszości.  To dlatego, że ciężko mi usiedzieć przed monitorem a także coś policzyć w partii. Tak więc jeżeli partie będą trwały powyżej godziny to raczej podziękuję. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
|