Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

I Turniej Forumowiczów
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 19, 20, 21, 22  Następny

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 3:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojniz napisał:
Dogrywki kiedy?? Cool
W pierwszy tydzień nowego roku, bo później to są ferie.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 3:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

tpp napisał:
1. Tempo gry
jest propozycja aby zwiększyć do 30minut.

Już chyba lepsze byłoby 15+30 niż 30+0. Bez pewnego minimalnego przyrostu tempo w ogóle nie idzie za długością partii, a porządne końcówki z miejsca odpadają. Na 20 posunięć jest tyle samo, co na 80.

Sam bym proponował co najmniej 30+30.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

wojniz
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 3:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

moze lepiej 20+30
Powrót do góry

morton
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 3:56 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A ja jestem za tym żeby zostawić tempo 15 minut... Jeżeli zwiększycie tempo do 30 to nie zagram... Zanudzę się przed tym kompem... Co innego zagrać długą partię na żywo, a co innego gapiąc się cały czas w monitor... Proponuję zrobić jakieś głosowanie...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

wojniz
Pion
Pion

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 4:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

15 to za krótko - przynajmniej dla mnie Cool
Powrót do góry

mattihau
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 4:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

hmm mi w sumie jest obojętne wiadomo im dłuzszy czas tym lepsze partie ale znowu ta sprawa o której mówi morton ze przed ekranem gapiac sie na szachownice można bedzie zasnąć co inego zwykła deska Very Happy

ale ja za tempem 30 min podpisuje sie obiema(obydwoma??) rękami.

larkis
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 4:41 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jesli chodzi o mnie to jestem amatorem i nigdy nie gralem partii dluzszych niz 15 minut. Tez watpie bym wytrzymal 1,5-2h przy kompie(2*P'30). Jesli juz chcecie zwiekszac to osobiscie jestem wiec za gra P20 na razie. Ale to tylko moja propozycja, a jestem tak glodny rywalizacji ze jesli nie przesadzicie z tempem to pewnie i tak sie zglosze Very Happy
Powrót do góry

kedzier15
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 4:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak jak pisze tpp może być 30 minut i to chyba by było najrozsądniejsze - popieram te tempo .
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 4:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

morton napisał:
A ja jestem za tym żeby zostawić tempo 15 minut... Jeżeli zwiększycie tempo do 30 to nie zagram... Zanudzę się przed tym kompem... Co innego zagrać długą partię na żywo, a co innego gapiąc się cały czas w monitor... Proponuję zrobić jakieś głosowanie...

Panowie, a co Wam szkodzi grać na normalnej desce? Ja gram na swojej turniejówce, a na ekranie tylko wprowadzam ruchy (niestety, nie na Kurniku, bo mi za nic dźwięk w tym aplecie Javy nie chce działać, a w 2D, zwłaszcza tak tragicznym, niewiele "widzę" Smile). Muszę nową Javę wypróbować, cały czas zapominam...

Zresztą 30+30 to i tak byłoby minimum minimów. Nie mówię, żeby porównywać do klasycznego, 7-godzinnego tempa, ale już standardowe wynosi obecnie 90+30. Wiem, że net to net, ale po to jest deska i karta dźwiękowa, aby z nich korzystać --- nie namawiam nikogo na kupno elektronicznej szachownicy (http://www.dgtprojects.com/eboard.htm), ale przy odrobinie uwagi (coby dobrze bierki ustawiać) gra się w necie cudownie. Im dłużej, tym lepiej (ostatnio 30+60 do 90+30)Smile I chyba elementarna jakość gry jest warta odrobiny zachodu i cierpliwości?

Zresztą niezależnie od ostatecznego wyboru, ważniejszy jest przyrost niż podstawowy czas --- krótsze partie (pod względem liczby posunięć) będą pewnie trwały nieco krócej, a dłuższe będą mogły trwać nieco dłużej. A nie że dojdzie do końcówki pionkowej i kupą mości panowie, bo zostało pół minuty na kilkadziesiąt ruchów...

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Wto Wrz 06, 2005 5:01 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 4:58 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Z tego co zauważyłem, to WSZYSCY jesteśmy AMATORAMI.

Głosów wiele. Dlatego proponuję wypośrodkować i zagrać tempem 20'+15" na ruch a, wtedy i wilk syty i pies cały Rolling Eyes
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

kedzier15
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 6:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mi to nie robi różnicy chcę tylko by nie siedzieć za długo nad tymi partiami bo nie wiem czy czas będę miał.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 7:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zawsze można kogoś szybko skończyć (lub szybko być skończonym) Very Happy

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Wrz 06, 2005 8:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

15-20 minut.
Powrót do góry

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 07, 2005 6:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja jestem za znacznym skróceniem tempa gry i dzięki temu jestem też w znacznej mniejszości. Wink To dlatego, że ciężko mi usiedzieć przed monitorem a także coś policzyć w partii. Tak więc jeżeli partie będą trwały powyżej godziny to raczej podziękuję.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Wrz 07, 2005 7:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cosik mi się zdaje, że jednak będzie moje 20'+15" na ruch (ewentualnie 20'+10"). Nie możemy przecież nie brać pod uwagę zastrzeżeń mistrza turnieju Very Happy
A może 15'+20" Question

Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 19, 20, 21, 22  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum dla Zarejestrowanych
Strona 20 z 22