Ściągnąłem te 7 giga dla 5 bierek. Wygląda na to, że jednak, wbrew temu co czytałem, 5-men nie obejmują 4-men i 3-men.
Swoją drogą mnie Fritz 7 zdaje się nie rozpoznawać 5-men. Po wybraniu ścieżki ustawienia nie są zachowywane. W przypadku Crafty (spod Fritza) zachowały się, przy starcie silnika dostaję odpowiednie powiadomienie o wczytywaniu tablic, nawet po ponownej zamianie silnika na Fritza 7 ustawienia ścieżki zostały (!) --- jednak jak nie działało, tak nie działa.
Niestety, w przypadku czterech bierek, niezależnie od silnika, kiedy daję infinite analysis, Fritz/Crafty nie widzą mata w kilkudziesięciu posunięciach, z kolei gdy wymuszam ruchy, grają bez sensu, powtarzając tylko w kółko ruchy tą samą figurą. Choćby w końcówce K+G+S vs. K, która wymaga w testowym przypadku 30-kilku posunięć, co zostało podobno sprawdzone właśnie za pomocą tablic (przykład z książki).
Oczywiście opcja "use tablebases" jest włączona, zresztą skoro wczytuje (Crafty)...
Dodaję skoczka i od razu podaje mata, bez zastanowienia... No nic, po prostu ściągnę 4-men i 3-men.
edit
Ściągnąłem 4-men, działa w przypadku Crafty. Nie udało się tylko, niezależnie od silnika, rozdzielić tego na dwa foldery (choć w opcjach jest miejsce na cztery ścieżki), wrzuciłem więc do jednego wora.
Cześć !
3 men obejmują 3 men
4 obejmują 4
a 5 obejmują 5. Te dwie pierwsze to żaden problem skompilujesz je w 30minut, chyba, że masz bardzo słaby procesor. Tylko "Scid" może czytać z wielu miejsc tabele końcówek. Zdaje się, że ma miejsce na 4 katalogi, można się w tym przypadku pokusić o odzielne 6,5,4,3. Fritz nie rozpoznaje końcówek nie wiem jak jest z innymi komercjałami
Z darmowych na wbec..itd..., każdy silnik jest rozpisany czy czyta końcówki czy nie, crafty oczywiście czyta. Nie wiem jak pod Fritz'em jakoś nigdy nie zdarzyło mi się przeglądać końcówek pod tym gui , ale Scid zdaje się, że w przypadku przejścia do końcówki(o ile posiada do niej odwołanie, czyt. masz to na dysku i podałeś katalog Scid'owi) przejmuje rolę silnika i sam wyświetla najlepsze posunięcia. Niestety pod WinXP Scid nie maił ochoty ze mną pracować, toteż używam go tylko pod linuxem.
Na zakończenie, zdaje się, że nawet crafty nie jest w stanie dzielić końcówek na foldery. Jeżeli jednak do analizy używamy Scid'a nie ma takiej potrzeby by podłączać końcówki np. pod crafty, przecież Scid już to ma podłączone i zwyczjnie szkoda pamięci w przypadku crafty to jakieś 24-32MB.
Pozdrawiam
Krzysiek J.
Cześć !
3 men obejmują 3 men
4 obejmują 4
a 5 obejmują 5. Te dwie pierwsze to żaden problem skompilujesz je w 30minut, chyba, że masz bardzo słaby procesor.
I ściągnę w kilka sekund
Spoko --- jak pisałem, mam już wszystkie w jednym katalogu, działają jak należy.
Będzie trzeba zainwestować w nowego kompa z nowym dyskiem, aby ściągnąć przynajmniej te najważniejsze 6-men, zanim przesiądę się wreszcie na tańsze neo z limitami (mam 640) Żartuję sobie trochę, bo chyba nie warto. Z drugiej strony, końcówki 5-men na DVD kosztują z przesyłką niewiele mniej niż nowy, duży twardziel, więc specjalny dysk dla kilkuset giga najważniejszych 6-men nie wydaje się szczególnym wyrzucaniem pieniędzy w błoto.
Ciekawe, jak wydadzą komplet --- to ma być ponad terabajt! Pół roku ściągania non-stop albo z dwa tuziny dysków Blu-ray... Chyba żeby pojechać z twardzielem albo dwoma do Japonii i skorzystać ze 100 czy więcej Mbit
edit
Oczywiście myślę o przesiadce na tańsze neo z limitami, a nie bez limitów
Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Wto Sie 23, 2005 8:08 pm, w całości zmieniany 1 raz
Ciekawe, jak wydadzą komplet --- to ma być ponad terabajt! Pół roku ściągania non-stop albo z dwa tuziny dysków Blu-ray... Chyba żeby pojechać z twardzielem albo dwoma do Japonii i skorzystać ze 100 czy więcej Mbit
Jak wszystko policzą to dopiero będzie czad
Chociaż po co wtedy żyć
Mam nadzieję, że zanim to policzą i zapiszą(pewnie jeszcze nawet nie wiadomo na czym) to mnie już nie będzie.... i dobrze
Pozdrawiam
Krzysiek J.
Jak wszystko policzą to dopiero będzie czad
Chociaż po co wtedy żyć
Mam nadzieję, że zanim to policzą i zapiszą(pewnie jeszcze nawet nie wiadomo na czym) to mnie już nie będzie.... i dobrze
Spoko, dawno już nikt nie będzie grał w szachy, zanim będzie komukolwiek chciało się angażować w to odpowiednią moc obliczeniową. Jeśli taki sprzęt, jaki oni tam mają, potrzebuje tylu lat na 6 bierek, a każda kolejna bierka powoduje taki wzrost objętości pliku (7 giga dla 5 bierek, ponad 1000 dla 6), to miną tysiące lat, zanim coś takiego będzie miało sens (a przecież przyrost mocy obliczeniowej i pojemności dyskowej nie jest nieograniczony). Owszem, można by zaprząc do tego superkomputery w rodzaju Earth Simulator, ale wiadomo, że nikt dla zabawy (w szachy) tego nie zrobi i nigdy nie będzie do dyspozycji nic lepszego niż sprzęt producenta programów szachowych. Choćby to były komputery kwantowe.
Nie jestem nawet pewien, czy znaleźliby się chętni. Jakie znaczenie dla ludzi miałyby mieć "końcówki" 32-men? Dla rywalizacji programów też żadne...
Nie jestem nawet pewien, czy znaleźliby się chętni. Jakie znaczenie dla ludzi miałyby mieć "końcówki" 32-men? Dla rywalizacji programów też żadne...
No to pojechaliśmy z koksem
Jeżeli jest coś do zrobienia to człowiek(taka już z niego małpa) zrobi to, chociaż po to by zamknąć sprawę szachów i odłożyć ją na półkę. Swoją drogą nieźle to brzmi "w takim razie przejdźmy do końcówki e2-e4"
Pozdrawiam
Krzysiek J.